ZABRANJENA PRODAJA "PRAJMA" Popularno piće mora na analizu

I. D. S.

23. 09. 2023. u 08:41

ENERGETSKA pića za rehidraciju "prajm", izuzetno popularna kod dece, moraće na proveru pre nego se ponovo puste na tržište. Ovakvu odluku donela je Uprava za bezbednost hrane nakon što je u Crnu Goru stigla veća količina pića, koje se na tržištu pojavilo tek nedavno.

ЗАБРАЊЕНА ПРОДАЈА ПРАЈМА Популарно пиће мора на анализу

Foto Shutterstock

Napitak "prajm", poslednjih nedelja dobio je na popularnosti, čak i kod dece mlađe od 15 godina, a s obzirom na ne malu cenu od čak sedam evra, među mladima je postao svojevrsni statusni simbol. Do sada je uvezena mala količina, svega, 288 komada, te se proizvod ispitao senzorski. Ipak, nakon što su u Crnu Goru stigle veće količine ovog proizvoda, Uprava za bezbednost hrane zabranila je stavljanje napitka na tržište, sve dok se ne uradi laboratorisjkso ispitivanje.

- Proizvod je uvezen sa Kosova, dok je zemlja porekla proizvoda Velika Britanija. Uvoznik je kompletnu količinu distribuirao kroz svoja dva maloprodajna objekta. S obzirom na to da se radi o malim količinama izvršen je identifikacijski i senzorni pregled, te je na osnovu istih proizvod stavljen na tržište. Zbog predostrožnosti, novu pošiljku ovog proizvoda, s obzirom na to da se radi o znatno većoj količini zadržali smo i zabranili stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje - kazali su iz Uprave.

Kako navode, nakon dobijanja rezultata uprava će blagovremeno obavestiti javnost o rezultatima ovih analiza, a do tada, napitak neće biti u prodaji.

Iz Uprave su dodali i da se isti proizvod nalazi na tržištu EU i da nikad nije bio prijavljivan kroz RASSF-sistem brzog uzbunjivanja.

Iz Instituta za javno zdravlje napominju da je bitno proveriti sastav pića, kao i to da li su ona obeležena kako treba.

- Jedan deo se reklamira kao napitak za rehidraciju. Važno je da vidimo koji im se sastav analizira pošto imamo definisana pravila za sportska, kakav sastav minerala imaju i kome mogu da budu namenjeni. Takođe, koefin koji sadrže energetska pića najviše deluju na centralni nervni sistem, bubrege i mozak. Pojačavaju koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima - poručuje dr Zorica Đorđević iz Instituta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)