"CRNA GORA IZMEĐU ISTINE I LAŽI": U Pljevljima premijerno prikazan dokumentarni film o istorijskim događajima važnim za Srbe u Crnoj Gori

M. D.

11. 09. 2023. u 22:52

U Centru za kulturu u Pljevljima, Savez Srba iz Crne Gore održao je premijernu projekciju dugometražnog dokumentarnog filma "Crna Gora međa istine i laži".

ЦРНА ГОРА ИЗМЕЂУ ИСТИНЕ И ЛАЖИ: У Пљевљима премијерно приказан документарни филм о историјским догађајима важним за Србе у Црној Гори

Foto: M.Drobnjak

Film govori o brojnim istorijskim događajima o kojima su decenijama širene dezinformacije i laži među građanima. Okosnicu čini „Velika narodna skupština srskog naroda“ (Podgorička skupština), kao i druga brojna dešavanja koja su za srpski narod bila sudbonosna.

Veliki doprinos stvaranju filma, reditelja profesora dr Dragana Elčića i scenariste Željka Čurovića, dali su i članovi Saveza Srba iz Crne Gore Luka Karadžić, Sonja Jančić i Sava Obradović.

- Istinom moramo braniti indentitetska pitanja jer mi smo ugrožen narod po tom pitanju, a da bi znali i da bi se podsetili zašto je tako u ovom najgorem vremenu možda gorem i od onog vremena 20 veka, koji je bio najkrvaviji vek po srpski narod. Ovo je očigledno završnica ne samo po srpski narod, nego i po pravoslavlje a nadam se u Boga da će to biti drugačije, kazao je Željko Čurović.

On je naglasio  da su istinom želeli da se  suprostave lažima.

-Da bi opstali u vremenu u kojem jesmo moramo pratiti istorijske tokove. U filmu smo čuli akademika Slavenka Terzića gde kaže da je Crna Gora 1905. godine donela oktroisani Ustav u čijem prvom članu piše  da je Crna Gora država srpskog naroda - kazao je scenarista i predsednik Saveza Srba Crne Gore Željko Čurović.

Foto: M.Drobnjak

 

On je ocenio da je Kraljevina Jugoslavija bila prva grobnica srpskog naroda.

Podsetio je da je nemački kartograf  1846. godine izvršio popis stanovnika u Hrvatskoj i prema istom tada je bilo 868 000 Hrvata, 2, 3 miliona Srba a da od tada do danas nekih 200 godina kasnije  po hrvatskom popisu  u Hrvatskoj živi 180 000 Srba.

-Da ne zaboravimo da se radi o agendi nestanka Srba sa ovih prostora, kazao je Čurović.

On je podsetio na prvi popis 1909. kada je u Crnoj Gori bilo 95 odsto Srba i na onaj iz 1948. godine  sa 1,7 odsto!

U filmu se prvi put prikazuju snimci koji govore o političkom i društvenom stanju koje je vladalo u Crnoj Gori s početka prošlog veka, uz pregršt foto zapisa autentičnih dokumenata. Akademik Slavenko Terzić iscrpno govori o događajima koji su prethodili Podgoričkoj skupštini, kada je jednoglasno  doneta odluka o ulasku Crne Gore u državni okvir Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

- Vrhovna komanda savezničkih armija u Versaju 2. novembra 1918. godine donela je odluku da francuske, britanske, italijanske i srpske snage zaposednu Crnu Goru radi potiskivanja austrougarskih i nemačkih okupacionih snaga na Balkanu - navodi Terzić.

O tome da li bi bila potrebna Podgorička skupština da Crna Gora prethodno nije kapitulirala 1916. godine, Terzić smatra da bi situacija bila drugačija. Dodaje da je posle kapitulacije najveći broj crnogorskih oficira i vojnika deportovan u koncentracione logore i naglašava da je vekovima postojala težnja srpskog naroda da se oslobodi od tuđinskog jarma.

- Nije bilo velikog otpora ujedinjenju, kako danas želi da se predstavi. Na čelu takozvane Božićne pobune stajali su Jovan Plamenac, Krsto Popović i italijanska vlada koja je pobunu finansirala - naveo je Terzić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!