OKREĆU LEĐA SPAJIĆU? Knežević: Četiri poslanika sa liste PES i član UCG mu uskratili podršku

V.K.

08. 09. 2023. u 20:49

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović ostao je pri stavu da u novu vladu treba da uđu koalicija "Za budućnost Crne Gore" i Građanski pokret URA i o tome je, kako se nezvanično čuje unutar Pokreta "Evropa sad", obavestio mandatara Milojka Spajića na neformalnom sastanku pre tri noći. Manevarski prostor lidera PES-a sve je manji, a otkazuju mu i članovi njegovog pokreta. To tvrdi i jedan od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević, ističući da Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste, kao i jednog člana Ujedinjene Crne Gore, a da Socijalistička narodna partija još nije odlučila da li će biti deo priče.

ОКРЕЋУ ЛЕЂА СПАЈИЋУ? Кнежевић: Четири посланика са листе ПЕС и члан УЦГ му ускратили подршку

V.K.

Predsednik Demokratske narodne partije podseća da je funkcioner Pokreta "Evropa sad" Andrej Milović kazao da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama koji su bili na listi "Zajedno" koju je na izborima 11. juna predvodio DPS.

- Je li to izdaja izborne volje? Zašto je neko požurio i potrčao da stavi tačku na razgovore. Zato što su od početka fingirani i pregovori sa koalicijom ZBCG - rekao je Knežević.

Izdaja tekovina litija

- AKO neka vlada na ovim osnovama bude nekako i sastavljena, očigledno je da će njen kontrolni paket, ili makar njena sudbina, biti u rukama DPS preko njenih satelita ili direktno. To bi bila najveća izdaja tekovina čudesnih litija i epohalne pobede nad diktaturom iz avgusta 2020 - smatra Vukićević.

U međuvremenu je reagovao član Predsedništva PES Branko Krvavac poručivši da, pored svih opstrukcija, vlada će biti sastavljena i na njenom čelu će biti mandatar Spajić.

- Iako saradnja sa ZBCG nosi veliki rizik u sferi ubrzanja EU integracija, implementacije programa "Evropa sad 2" i priliva investicija, koje bi upravo došle iz onih zemalja koje su ih označile kao nekredibilne partnere, te i pored trenutne geopolitičke situacije, mandatar im je pružio ruku u pregovorima. Međutim, oni kao i uvek dosad nisu bili iskreni u svojim namerama i odbili su ponudu više puta - tvrdi Krvavac.

Da je Spajić još daleko od formiranja svog kabineta mišljenja je politički analitičar Boško Vukićević, koji kaže da pristižu informacije da će se povećati broj poslanika PES koji ne žele da učestvuju u izdaji izborne volje građana.

- Čini se da je daleko neophodan broj glasova za podršku novoj vladi, ukoliko se dodatno ne zabrazdi u DPS-orbitu, što bi predstavljalo još ozbiljniju kompromitaciju političkih organizacija koje su osmislile projekat, i u očima njihovih glasača - kaže za "Novosti" Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu