OLUJA, ZAHLAĐENJE I PLJUSKOVI: Evo koliko Crnu Goru deli od velikog preokreta vremena

Novosti online

27. 08. 2023. u 20:54

VEĆ više od nedelju dana crnogorsko primorje nalazi se na udaru vrele vazdušne mase, a samo jedan dan i ovo područje deli od jače promene vremena.

ОЛУЈА, ЗАХЛАЂЕЊЕ И ПЉУСКОВИ: Ево колико Црну Гору дели од великог преокрета времена

Foto: Printskrin/Jutjub/ Budva 1

Danima su temperature duž obale preko 35°C, a u Ulcinju je zabeležen i temperaturni rekord od preko 40°C, što je najviša temperatura na primorju otkad se vrše merenja. Ujedno, na lokalnom nivou, vrelom vremenu doprineo je i jak severoistoični vetar, odnosno bura, koja je bila frenskog efekta, a u toku noći temperatura da se jedva spuštala ispod 30°C.

U ponedeljak će se iznad severa Italije nalaziti snažan sekundarni ciklon, a Crna Gora biće u prednjem delu, pa će preovladavati snažna južna strujanja, uz dalji dotok vrlo tople vazdušne mase.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, jak južni vetar, odnosno jugo stvaraće veoma visoke talase, pa se u ponedeljak očekuje ogroman oprez, s obzirom na to da će tokom celog dana biti vedro i vrlo toplo, a talasi će biti visine i nekoliko metara, uz veoma jake morske struje.

Nakon jutarnjih 25°C, maksimalna temperatura tokom dana biće do 35°C.

Snažne oluje koje će tokom jutra već zahvatiti severni deo Jadrana i Istru, tokom dana premeštaće se na jugoistok preko Dalmacije, pa će ovi sistemi tokom večeri stići i do crnogorskog primorja.

Na udaru kasnije tokom večeri prvo će naći Boka Kotorska, u toku noći i ostali deo obale, pa će biti kiše i veoma jakih pljuskova sa grmljavinom. U utorak ujutro širom primorja očekuje se opasnost i od grmljavinskih oluja i nepogoda, uz veoma obilne kiše, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu moglo da padne i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, uz poplave i bujice.

Sve ovo može biti potencijalno opasno, a ujedno se preporučuje i oprez na putevima, naročito zbog opasnosti od odrona.

Utorak će doneti i jače osveženje, pa će i maksimalne temperature opasti ispod 30°C.

U utorak uveče očekuje se kratkotrajno razvedravanje, ali će od srede do petka biti smene sunca i oblaka, povremeno kiše i pljuskova sa grmljavinom. Očekuje se još malo svežije, uz maksimalne temperature od 25 do 27°C, a osvežiće i noći, uz temperature koje neće iznad 20°C.

Stabilizacija vremena očekuje se od sledećeg vikenda, pa se uz sunčano vreme očekuje i porast temperatura, tako da će početak septembra doneti prijatno letnje vreme, uz jutarnje temperature oko 20°C, a maksimalne dnevne od 30 do 32°C.

Ovih dana na crnogorskom primorju beleže se najviše temperature mora ove jeseni, uz vrednosti od 25 do 28°C. Sledeće sedmice zbog vetrovitog i svežijeg vremena rashladiće se malo i mora, ali će ono i dalje biti toplo i idealno za kupanje, a početkom septembra temperaturne vrednosti kretaće se od 24 do 27°C.

Dakle, veći deo sledeće sedmice imaće nepovoljne uslove za boravak na moru, ali će prva polovina septembra biti idealna, topla i prijatna i bez velikih vrućina i zahlađenja.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Gori divlja deponija nadomak Berana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti