I ŠUMSKA MAFIJA NA TAPETU: Predsednik Vlade Crne Gore najavio borbu protiv eksploatacije prirodnih dobara

M. SEKULOVIĆ

07. 04. 2023. u 06:35

Država se obračunava sa mnogim vidovima kriminala i mafije pa će i šumska mafija doći na dnevni red!

И ШУМСКА МАФИЈА НА ТАПЕТУ: Председник Владе Црне Горе најавио борбу против експлоатације природних добара

nvosti

 Ovako je u Beranama ne sve učestalije izlive nezadovoljstva građana i malih drvoprerađivača gazdovanjem i eksploatacijom šuma, reagovao predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ne osporavajući opštu konstataciju da i dalje državnim šumama gazduju privilegovani koncesionari i šumska mafija, zbog čega je ugrožen opstanak lokalnog stanovništva.

- Morali smo imati neke prioritete, a u ovom trenutku prioritet je bilo rušenje narko-kartela koji je prodro u državne institucije, posebno u sektoru bezbednosti! Šumska mafija će uskoro doći na tapet - objasnio je Abazović zbog čega do sada nije bilo žešćeg okršaja sa "gazdama" šuma na severu Crne Gore, koji su po ocenama mnogih postali država u državi i zasad nedodirljivi za državne organe.

SVAKO DA RADI

SVOJ POSAO

- TO da je neko bio lugar, ne želeći da sa ironijom govorim o tom zanimanju, ili je radio inspekcijske poslove za 500 evra - nije tačno. Ljudi su navikli da ostvaruju materijalnu dobit, ali ne i da ispunjavaju svoje obaveze. Ubuduće će biti drugačija situacija, uveren je Abazović, koji očekuje "drugačije odnose u tom segmentu".

Abazović je najavio da će prvo biti javna objava svih osoba koje se bave nelegalnim aktivnostima u šumama. Nakon toga kreće velika akcija suzbijanja uništavanja šuma.

U sklopu borbe protiv šumske mafije, ali i reorganizacije gazdovanjem nad njima premijer je najavio stvaranje strategije dugoročnog upravljanja šumama.

- Moramo da vidimo kako ćemo to rešiti. Ili će se formirati državno preduzeće koje će biti glavno i baviće se svim odnosima u šumarstvu ili ćemo se okrenuti manjim prerađivačima. Tačno je da su u mnogim šumama imali monopol, ali sa toga nije izmešten fokus. Jednostavno, ne možemo sve da postignemo. Unutar Uprave za gazdovanje šumama nisu svi spremni da se bave suzbijanjem kriminaliteta - smatra Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili