OTVORENA ANTICRKVENA KAMPANJA MILA ĐUKANOVIĆA: Oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska o napadima na SPC

Novosti online

31. 03. 2023. u 08:42

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska saopštila je da predsednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju kandidata i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića.

ОТВОРЕНА АНТИЦРКВЕНА КАМПАЊА МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Огласила се Митрополија црногорско-приморска о нападима на СПЦ

Mitropolit Joanikije i Milo Đukanović

- Njegovi nastupi, kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još uvek označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve - navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Sve se to, kako ukazuju, kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

- U poslednjih nekoliko godina, uz Božiju pomoć, puno toga se promenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore. Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo. Uvereni smo da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima - ističe se u saopštenju.

Mitropolija je ponovila poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja države i crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili