MILO ĐUKANOVIĆ U HERCEG NOVOM: Nema dileme – pobediću protivkandidate 19. marta

V.V.

08. 03. 2023. u 16:36

U Herceg Novom je održana tribina Mila Đukanovića, predsednika Demokratske partije socijalista i kandidata te partije na predstojećim predsedničkim izborima zakazanim za 19. mart. Sačuvanim mirom u Crnoj Gori na početku devedesetih godina, legitimišem se za izbore naveo je Đukanović, na početku obraćanja.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Нема дилеме – победићу противкандидате 19. марта

foto:Služba za odnose sa javnošću DPS-a CG

Prema njegovim rečima za predsedničku trku legitimiše se i "uspostavljenom ekonomskom samoodrživošću Crne Gore 1994. godine, kada smo kazali ne želimo da nas niko dotira, to ugrožava naše nacionalno dostojanstvo, ne želimo da neko od nas očekuje da zbog toga sledimo njegove nacionalne interese jer mi imamo svoje nacionalne interese, rekao je na početku obraćanja Đukanović.

Dodao je zatim da se legitimiše i „time što smo sačuvali Crnu Goru od bombardovanja 1999. godine. Legitimišem se potpisanim Beogradskim sporazumom sa Srbijom 2001. godine kada je trebalo oboriti tenzije i pripremiti Crnu Goru za održavanje referenduma. Legitimišem se demokratskim referendumom, ispunjenim očekivanjima od strane Evrope u pogledu najviših demokratskih standarda za organizaciju te demokratske procedure. Legitimišem se dakle okolnošću da je to po prvi put u istoriji Balkana da se napravi jedna država bez prolivanja krvi”, ukazao je Đukanović, a potom nastavio.

Naveo je ukanović dalje da su nakon referenduma „ preuzeli kormilo u svoje ruke i znali kuda ćemo da idemo“.

-Suprotno ukupnoj crnogorskoj istoriji u kojoj su naši preci bili zagledani prema Istoku, mi smo kazali – mi smo deo Evrope, ne samo istorijski, ne samo geografski, mi smo kulturno deo Evrope, mi želimo da budemo vrednosni deo Evrope, poručio je Đukanović.

Istakao je i da je Crna Gora postala članica NATO-a, te da se legitimiše i time što je CG danas u predvorju EU.

Prtivkadidati su kako je rekao „bili na drugoj strani“ i oni „ponosno ističu svoje SNP-ovsko poreklo, a znamo da je SNP bila politička artikulacija svih anticrnogorskih i antievropskih ideja”.

Crna Gora se emancipuje, homogenizuje, prevazilazi neke istorijske podele, a to nam je potrebno da bismo bili uspešniji. Ubeđen je, naglasio je, da građani Crne Gore neće promašiti i da neće dati svoje poverenje onima koji su bili protiv obnove države. Ocenio je takođe da na izborima treba da odaberemo“hoćemo li nastaviti da gradimo Crnu Goru kao ozbiljnu i uređenu evropsku državu i nastaviti onim putem kojim smo se kretali do 30. avgusta 2020. godine, ili ćemo, produžiti stranputicama kojima se Crna Gora kreće, zahvaljujući neznavenoj i neodgovornoj vlasti tokom poslednje dve i po godine“.

-Voleo bih zaključio je Đukanović  da postoji neka dobra alternativa DPS-u u realizaciji takve politike, zatim da je naveo da je prioritetno vraćanje politici dinamičnog ekonomskog razvoja Crne Gore i da tokom sledećih pet godina njegovog mandata Crna Gora postane članica Evropske unije.

Đukanović je  potvrdio da nema  dilemu da će 19. marta  na predsedničkim izborima pobediti sve svoje protivkandidate, a da su nakon predsedničkih Crnoj Gori  potrebni parlamentarni izbori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića