MANDIĆU TREĆA - SREĆA: Sedmorka zvanično u trci, DIK utvrdio redosled kandidata za predsedničke izbore

V.K.

06. 03. 2023. u 12:00

DRŽAVNA izborna komisija utvrdila je redosled kandidata za predsedničke izbore 19. marta u Crnoj Gori.

МАНДИЋУ ТРЕЋА - СРЕЋА: Седморка званично у трци, ДИК утврдио редослед кандидата за председничке изборе

veliša kadić

Aktuelni šef države i lider DPS-a Milo Đukanović prvi je na glasačkom listiću, drugo mesto pripalo je Jakovu Milatoviću ("Evropa sad"), treće Andriji Mandiću (DF). Nezavisni kandidat, podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir je pod brojem četiri, a čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović peti. Predsednik Demokrata Aleksa Bečić je šesti na listi, a poslanica SDP Drginja Vuksanović Stanković na poslednjem sedmom mestu.

Iako se kampanja tek zahuktava akteri izborne trke već šalju poruke svojim biračima.  Zamenik predsednika Pokreta "Evropa sad" i kandidat na predsedničkim izborima Jakov Milatović kazao je da smatra da politiku dvojnog državljanstva treba relaksirati. On je saopštio da ima jedino crnogorsko državljanstvo, da nije imao bilo koje drugo, niti ga je, kako kaže, tražio. 

- Mi ćemo u tom smislu imati saveznika možda i u Bošnjačkoj stranci i DF-u, albanskim partijama, možda i DPS-a. Moja pozicija je ta da svakome ko želi da ima državljanstvo bilo koje druge države da to treba dozvoliti - nalasio je Milatović, dodajući da ima dobar odnos sa nositeljkom liste DF-a na lokalnim izborima u Podgorici Jelenom Borovinić Bojović, ali da nije srećan zbog trzavica u prethodnom periodu između Pokreta "Evropa sad" i Demokratskog fronta. 

Predsednik Nove srpske demokratije i kandidat DF-a na predstojećim izborima Andrija Mandić poručuje da predstoji faza obnove Crne Gore.  - Ali to mora da radimo brzo, moramo da otvaramo nova radna mesta, to je suština. Evo vreme otvaranja novih fabrika, pokretanja nove proizvodnje, trebaju nam mladi ljudi, ali nam treba i iskustvo da pokrenemo Crnu Goru - naveo je Mandić. 

"ŠARLATANI" NA SCENI 

 - OVO je vreme u kojem političkom scenom defiluju šarlatani, neozbiljni ljudi, marginalci. Ovo nije bitka koju može izneti bilo koji pojedinac, ovu bitku moramo izneti zajedno - poručio je Đukanović svojim biračima.

Lider DPS-a Milo Đukanović je na tribini u Danilovgradu optimistički poručio da će 19. marta slaviti još jednu pobedu. Naveo je da je u minule dve i po godine "na udaru bila i nezavisnost Crne Gore" i da su rezultate na izborima 2020. godine "protivnici Crne Gore shvatili kao otvorena vrata za aneksiju". Rekao je da će njemu kao novom-starom predsedniku kao prioritet biti "saniranje štete" i utvrđivanje krivično-pravne odgovornosti za one koji su "državu doveli do ovog stanja". 

- Najvažniji posao je sanacija ozbiljne štete koju su ove štetočine do sada napravile. Ekonomija je jako posustala, institucije su postale nefunkcionalne, javne finansije su urušene, vitalni sistemi poput sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja su na kolenima. Kompromitovan je sistem bezbednosti. Pravosudni sistem će imati pune ruke posla da ustanovi krivično-pravnu odgovornost za sva kršenja zakona, i za sve zloupotrebe koje su se dogodile tokom ove dve i po godine - poručio je Đukanović, dodajući da njegova pobeda na predsedničkim izborima, garantuje pobedu DPS-a i saveznika na parlamentarnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024