CRNA GORA POŽELEĆE PODMLADAK: Podaci uprave za statistiku gobvore da je treća godina kako se više umire nego rađa

I. D. S.

02. 03. 2023. u 13:37

U Crnoj Gori godinama se više umire, nego rađa. Već tri godine zaredom Uprava za statistiku beleži negativan prirodni priraštaj, te prema najnovijim, preliminarnim podacima Monstata, tokom prošle godine rođeno je 7.008 beba, dok je u istom periodu preminulo 50 osoba više. Već duže vreme demografi upozoravaju da se kasni sa propopulacionim merama, te da je potrebna hitna reakcija države.

ЦРНА ГОРА ПОЖЕЛЕЋЕ ПОДМЛАДАК: Подаци управе за статистику гобворе да је трећа година како се више умире него рађа

Foto N. Fifić

Negativan prirodni priraštaj prošle godine zabeležen je u čak 17 opština, te je više rođenih od umrlih bilo u sedam opština. Najveći pozitivan priraštaj zabeležen je u Podgorici, slede Budva, Tivat, Rožaje, Tuzi, Plav, Ulcinj, dok je najveći negativan prirodni priraštaj zabeležen u Pljevljima.

MERE ZA PODSTREK

TOKOM prethodne godine usvojeno je više izmena Zakona koje bi trebalo da doprinesu većem broju novorođenih. Između ostalog, povećane su naknade za novorođenu decu i to na 900, odnosno 1.000 evra za decu rođenu u opštinama sa negativnim prirodnim priraštajem. Uvećana su socijalna davanja, uvedeni dodaci za svu decu do 18 godina.

Demografkinja Mileva Brajušković Popović više puta je ukazivala da je za mlađu i brojniju Crnu Goru hitno potrebna sveobuhvatna populaciona politika, a rešenje za negativan prirodni priraštaj i podmlađivanje populacije, smatra, treba da nađe država.

- U našem slučaju to je pronatalitetna populaciona politika. Dakle, jedan dobar institucionalni okvir, čija bi svrha bila analiza podataka, predlaganje mera, monitoring sprovođenja tih mera - smatra Mileva Brajušković Popović, napominjući da je reč o aktivnostima koje ne daju rezultate na kratke staze.

U cilju poboljšanja demografske slike Crne Gore, Vlada je budžetom za tekuću godinu prihvatila predlog Socijaldemokrata, te se obavezala da sprovede neophodne aktivnosti u cilju izrade strategije demografskog razvoja i borbe protiv siromaštva.

Potpredsednik te partije Boris Mugoša ističe da konstantan pad broja novorođenih predstavlja ozbiljan izazov.

- Svake godine ukazujem na ovu problematiku i apelujem na potrebu izrade strategije populacione politike, odnosno demografskog razvoja. Takav moj predlog je prihvaćen pri donošenju budžeta za ovu godinu, kojim je zadužena Vlada da sprovede neophodne aktivnosti u pravcu izrade strategije demografskog razvoja - kazao je Mugoša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!