ŠTA SU DOGOVORILI ABAZOVIĆ I EDI RAMA U PODGORICI: Zajednički projekat vredan oko 20 miliona evra

B. DABIĆ

28. 02. 2023. u 07:46

PREMIJER u tehničkom mandatu Dritan Abazović i čelnik vlade Albanije Edi Rama potpisali su Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Republike Albanije.

ШТА СУ ДОГОВОРИЛИ АБАЗОВИЋ И ЕДИ РАМА У ПОДГОРИЦИ: Заједнички пројекат вредан око 20 милиона евра

gov.me

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Saveta ministara Albanije Edi Rama potpisali su tokom zajedničke sednice  dve vlade u Podgorici  više  sporazuma među kojima je  sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani. Most na reci Bojani, koji će zajednički graditi Crna Gora i Albanija je investicija  vredna oko 20 miliona evra

Abazović i  Rama potpisali su sporazume i memorandume iz oblasti: energetike, ribarstva, zaštite bilja, socijalne zaštite, sporta, kulture i medija, odbrane, zdravlja kao i Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Sveti Nikola-Puljaj na teritoriji Republike Albanije. Abazović je nakon zajedničke sednice vlada dve države, na kojoj je potpisan bilateralni sporazum o izgradnji mosta na reci Bojani, kazao da će izgradnja biti malo skuplja nego što su prvobitno procenjivali, ali da to nije ništa spektakularno.

- Mislim da će izgradnja koštati blizu 20 miliona evra. Ako se to podeli po pola, to zaista nije mnogo. Omogućićemo finansiranje iz kapitalnog budžeta. Imamo otvorenu stavku i imamo i rezervu za to, s tim što u prvoj godini neće biti isplaćen celi deo, nego samo početna sredstva, i već smo razgovarali o tome da se plaćanje odradi u nekoliko godina - kazao je Abazović.

On je podsetio da je na graničnom prelazu Sukobin, između Crne Gore i Albanije,  leti ogromna gužva.

- Mnogo turista će  ići tom novom trasom, preko zajedničkog mosta. Takođe, to će imati direktne benefite na jedan i na drugi bruto domaći proizvod (BDP). Ja ne znam da nešto može da bude efektnije, a jeftinije od toga. Dogovor je da plaćamo 50:50, dok je albanska strana uzela projektovanje i samim tim oslobodila Crnu Goru tih troškova, koji nijesu mali - dodao je Abazović.

On očekuje da će vrlo brzo doći u fazu da otvore tender da bi birali najboljeg ponuđača.

- Biće međudržavna komisija koja će raditi preglede svega što se bude radilo na terenu. Imaćemo situaciju da možete, na primer, da ručate na Velikoj plaži, a spavate u Albaniji, ili obratno. To je nešto što će jako biti atraktivno za goste - tvrdi Abazović.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da su projektna ideja i projekat spremni.

-Treba da sprovedimo jednu proceduru prvi put, gde će dve države zajednički otvoriti jedan međunarodni tender u okviru zajedničke komisije koja će se uspostaviti - kazao  je Rama.

On je rekao da je projekat ambiciozan i vrlo lep

-Ovaj most ne zamenjuje naredni most koji će se izgraditi kada se bude izgradila Jadransko-jonska magistrala - istakao je Rama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna