ABAZOVIĆ "POMILOVAO" SINJAJEVINU: Vlada Crne Gore ima alternativu za vojni poligon

M. SEKULOVIĆ

17. 02. 2023. u 06:45

VLADA Crne Gore ima ima alternativnu lokaciju za vojni poligon. To neće biti Sinjajevina.

АБАЗОВИЋ ПОМИЛОВАО СИЊАЈЕВИНУ: Влада Црне Горе има алтернативу за војни полигон

Vojnici na obuci, Foto MO

 Ovako je premijer Dritan Abazović govorio u sredu tokom posete Mojkovcu, nakon NATO vežbe oko 150 vojnika na Sinjajevini i Bjelasici, što je izazvalo proteste ekologa, posebno iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu".

- Dok je ove Vlade, nema razloga za bilo kakvu zebnju - kazao je Abazović, prema čijim rečima, nedavne vojne vežbe na Sinjajevini ne treba dovoditi u vezu sa urušavanjem životne sredine, jer su to, kako dodaje, akcije koje nemaju uticaj na ekologiju. - Ljudi treba da uživaju u pririodnim lepotama, ali poligon moramo da imamo. Moramo ga imati na drugoj lokaciji koja je mnogo adekvatnija i gde takve aktivnosti neće narušavati životnu sredinu. Idejno imamo taj lokalitet, ali moramo da izvršimo određena merenja. Lokalitet koji smo identifikovali morao bi da ima neke intervencije, divlja gradnja je učinila svoje.

Abazović je istakao da će videti da se nekako izađe iz ove situacije, kao i da želi da iz svake situacije izađu sa alternativom, što nije baš naišlo na oduševljenje ekologa.

DELA, A NE REČI

S OBZIROM na to da premijer kaže da imaju alternativu, za vojni poligon, onda bi bilo logično da na sledećoj sednici Vlade ukinu odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini i time konačno sa reči pređemo na dela. Zatvorimo to poglavlje. Dok se odluka o poligonu ne ukine za nas je svaki dan zebnja i borba. Od obećanja se ne živi, a baš smo ih siti. Zato dela, a ne reči - poručuju ekolozi Abazoviću.

- Već smo u više navrata dobili obećanje od premijera da vojnog poligona na Sinjajevini biti neće. Dve godine to ponavlja i opet je to rekao u Mojkovcu. Međutim, mi smo i dalje zvanično vojni poligon. Abazović je obećao u januaru da nikakvih vojnih aktivnosti neće biti na Sinjajevini, pa ih je bilo u februaru. Svako obećanje iz Vlade uzimamo sa najvećom rezervom, jer poverenje se teško stiče, a lako ruši. Poverenje koje smo imali u Vladu pre dve ili jedne godine sada ne postoji. Dve godine ponavljanja priče da neće biti poligona, a onda nam pošalju 250 vojnika. Kako onda da verujete u još jedno obećanje? Možda smo jednom zagrizli mamac obećanja, ali to se više neće ponoviti. Naučili smo lekciju - kažu iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

BONUS VIDEO - SKUPOVI PROTIV NATO VEŽBE NA SINjAJEVINI: Protesti u Lipovu i pred kasarnom u Kolašinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)