MMR VAKCINU PRIMILO VIŠE OD 4.000 MALIŠANA: U Skupštini Crne Gore održano kontrolno saslušanje predstavnika Ministarstva zdravlja

I. D. S.

14. 02. 2023. u 06:00

VIŠE od 4.000 dece u prethodnih mesec dana primilo je dozu MMR vakcine, što je značajna cifra, s obzirom na to da je obuhvat pelcovane dece u Crnoj Gori na samom dnu svetske liste.

ММР ВАКЦИНУ ПРИМИЛО ВИШЕ ОД 4.000 МАЛИШАНА: У Скупштини Црне Горе одржано контролно саслушање представника Министарства здравља

printskrin/Skupština CG

Ovakav skok dolazi nakon što su zarazne bolesti registrovane u susednim zemljama, a epidemija morbila u Crnoj Gori, kako su upozoravali zdravstveni radnici, na pragu. Ipak, procenat zaštićenih mališana i dalje je na zabrinjavajuće niskom nivou, te je neophodna hitna reakcija države, zaključeno je na kontrolnom saslušanju predstavnika Ministarstva zdravlja na Odboru za zdravstvo.

Nacionalni koordinator za imunizaciju Adil Martinović iz Instituta za javno zdravlje, istakao je da je od 2010. do 2021. najmanji obuhvat dece zaštićene MMR vakcinom bio u predškolskom uzrastu, te da su u tom pogledu postignuti najbolji rezultati kampanje sustizanja MMR. Kako je istakao, 13. januara obuhvat je bio 12 procenata, dok je danas 27 odsto.

Ministarstvo zdravlja uradilo je sve što je u njihovoj moći kada je reč o problematici sa MMR vakcinom, kazala je na saslušanju predstavnica tog resora Ivana Živković.

- Borimo se sa mnogim opstrukcijama i od antivakserskih lobija i neodgovornih pojedinaca koje imamo u zdravstvenom sistemu. Ovo su pitanja oko kojih moramo biti jedinstveni i udruženi, jer se radi o zdravlju i budućnosti generacija koje doolaze - dodala je ona.

UNICEF: UPALjEN CRVENI ALARM

ŠEF predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je niska stopa imunizacije sada "crveni alarm", jer se njene posledice mogu meriti dečjim životima.

- Da je moguće izboriti se sa ovim problemom, govore nam opštine Mojkovac i Plav, u kojima su zdravstveni radnici i roditelji uspeli da gotovo svako dete vakcinišu i zaštite - kazao je on.

 

U cilju podizanja svesti, a time i veće zaštite dece od zaraznih bolesti, IJZCG sprovodi proces medicinske edukacije, kako za zdravstvene radnike, tako i za roditelje i prosvetne radnike, poručio je na saslušanju direktor IJZ Igor Galić.

Uprkos dobrim rezultatima u poslednjih mesec dana, poslanici poručuju da je neophodan dugoročni plan. Koliko je alarmantno nizak obuhvat vakcinisane dece, istakla je poslanica i doktorka Tamara Vujović, napominjući da je MMR vakcinu više dece primilo u afričkim državama koje su zahvaćene ratom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki