TRUDNICA OBOLELA OD MORBILA: Prete nam zauške i rubela - svaki deseti dečak inficiran mumps virusom

V. C. S./J. I.

24. 01. 2023. u 12:17

BROJ obolelih od malih boginja u Smederevu povećao se na 14, a među njima je i jedna trudnica.

ТРУДНИЦА ОБОЛЕЛА ОД МОРБИЛА: Прете нам заушке и рубела - сваки десети дечак инфициран мумпс вирусом

Foto Shutterstock

Desetoro obolelih mlađe je od dve godine i svi su nevakcinisani, dok je vakcinalni status troje zdravstvenih radnika i trudnice, kod kojih je takođe laboratorijski dokazana infekcija, ili nepoznat ili nepotpun. U bolnici je dvoje od 14 obolelih.

Ovo je dosadašnji bilans epidemije morbila u Smederevu, koja bi, kako strahuju epidemiolozi, mogla da se proširi i na druge delove zemlje. To, međutim, nije jedina pretnja zbog smanjenog obuhvata imunizacije MMR vakcinom, koji je generalno pao na ispod 80 odsto, a u Novom Sadu je samo 24 odsto. Za epidemiologe ne bi bilo iznenađenje da izbiju i epidemije zaušaka i rubele.

Pažnja je trenutno više usmerena ne morbile nego na ove dve bolesti koje se, takođe, preveniraju MMR vakcinom, samo zato što se male boginje najbrže šire, ali ni zauške i rubela nisu manje opasne.

Jedna od najčešćih nuspojava kod dečaka obolelih od zaušaka jeste - sterilitet. Prema rečima urologa dr Saše Miloševića, čak deset odsto obolelih mališana imaće u zrelom dobu problema sa neplodnošću. To bi bio dodatni "doprinos" povećanju muškog steriliteta, koji je i u svetu, i kod nas, definitivno u porastu.

- Mumps virus, koji izaziva zauške, deluje na sve žlezde, uključujući i zapaljenje i oticanje testisa. Dešava se da u kasnijem dobu mladić ima normalne hormonalne parametre i - nijedan spermatozoid! Ove posledice primećene su kod desetak odsto obolelih pre puberteta, kada su testisi i dalje nerazvijeni i skloni upalama - kaže dr Milošević.

Zauške se prenose kapljičnim putem, preko pljuvačke ili nosnog sekreta. Inkubacija traje 12-25 dana, a pacijent je zarazan sedam dana pre pojave simptoma i devet dana posle.

Bolest je praćena povišenom temperaturom i upalom pljuvačnih žlezda, a moguće komplikacije su upala polnih žlezda, pankreasa, gluvoća, ali i meningitis ili encefalitis ako virus dospe u krv.

Ovo oboljenje se najčešće javlja u uzrastu od pet do devet godina, mada se mogu zaraziti i adolescenti i odrasli. Kod 20 do 40 odsto inficiranih tinejdžera ili mlađih muškaraca, sedam dana nakon parotitisa mogu se javiti otok testisa i jaki bolovi.

Veliki broj infekcija kod dece mlađe od dve godine prolazi bez kliničkih simptoma, tvrde u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, a više od 95 odsto vakcinisanih razvija imunitet.

Imunolog i pedijatar dr Nevenka Raketić kaže da poslednjih godina nismo imali epidemije zaušaka:

- To ne znači da se one neće vratiti, s obzirom na to da nemamo kolektivni imunitet, budući da je procenat vakcinisanih ispod 95 odsto.

Takođe ističe da i rubela, mada vrlo blaga u detinjstvu, može biti opasna u zrelom dobu kod nevakcinisane osobe:

- Rizik je posebno velik kod trudnica u prvom tromesečju. Tada može doći do deformacije ploda - kaže dr Raketić.

Saša Milošević, Foto M. Anđela

Nevenka Raketić, Foto Printskrin

Rubela kod fetusa može prouzrokovati kataraktu, gluvoću, mentalnu zaostalost ili srčane mane.

- U poslednje vreme sve češće nam se obraćaju dosadašnji antivakseri, uplašeni i sve svesniji posledica nevakcinacije. Više čak i nije potrebno da ih ubeđujemo, oni sami žele da vakcinišu decu - kaže dr Raketić.

Sve veća "armija ranjivih"

SRBIJA već godinama ne dostiže obuhvat vakcinom od 95 odsto, koliko je potrebno da bi se sprečila epidemija, a to znači da se sa svakom generacijom povećava broj "ranjivih". Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini bio je 85,8odsto. Izveštaji iz sveta, takođe, pokazuju da je od početka pandemije kovida u skoro četvrtini zemalja prekidana ili odlagana imunizacija MMR vakcinom, a u velikom broju zemalja došlo je do značajnog pada obuhvata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)