BAR: Formiran tim za imunizaciju, zabrinjavajuće mali broj dece primilo MMR vakcinu

B. DABIĆ

12. 02. 2023. u 21:23

Obuhvat MMR vakcinom u opštini Bar je na zabrinjavajuće niskom nivou, Bar je među gradovima sa najmanjom stopom obuhvata imunizovane dece. U decembru 2022. godine u barskom Domu zdravlja MMR vakcinu primilo je samo 17- oro mališana, a u januaru taj broj iznosio 144.

БАР: Формиран тим за имунизацију, забрињавајуће мали број деце примило ММР вакцину

Foto: Opština Bar

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić ocenio je da  niska stopa imunizacije MMR vakcinom može biti posmatrana kao svojevrsna vanredna situacija koja, ukoliko se uzme u obzir pojava morbila u susednim državama, vrlo brzo može eskalirati u epidemiju.

- Virus malih boginja jedan od najzaraznijih koji u čak 30% slučajeva može izazvati teške forme upale pluća, uva, mozga i moždanih ovojnica, objasnio je dr Galić.

Opština Bar formirala je Opštinski tim za rutinsku imunizaciju. Zadatak ovog tima je pravovremeno sprovođenje aktivnosti na upoznavanju roditelja / staratelja maloletne dece o značaju i mogućnostima rutinske imunizacije sa posebnim osvrtom na vakcinaciju MMR vakcinom.

- Iako je situacija izrazito zabrinjavajuća iskreno se nadam da će angažman Operativnog tima i zajedničko delovanje svih zainteserovnih strana doprineti tome da u kolektivnu svest učvrstimo uverenje o važnosti propisane vakcinacije sve dece za njihovo zdravlje i budućnost, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević

Operativni tim, pored predsednika Opštine, čine i sekretar Sekretarijata za sport i mlade Goran Simić, Bojana Vuković, vd direktora JZU Dom zdravlja Bar, spec. epidemiolozi Doma zdravlja i Opšte bolnice Bar Biljana Pajović, direktorica Centra za socijalni rad opština Bar i Ulcinj kao i direktori, pomoćnici direktora i profesori u javnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama sa teritoriji opštine Bar.

Prema podacima SZO, u periodu od 2000-2018.god sprečeno je 23 miliona smrtnih slučajeva u populaciji dece zahvaljujući MMR vakcinaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)