INSTITUTU IGALO PRETI STEČAJ: Izostala uplata 1,2 miliona evra od Fonda zdravstva

V.V.

15. 01. 2023. u 13:45

Vlada nije ispunila obećanje i Institutu Igalo nije 13. januara uplaćeno 1,2 miliona evra, što bi sprečilo uvođenje stečaja. Račun ostaje blokiran, a stižu nova potraživanja.

ИНСТИТУТУ ИГАЛО ПРЕТИ СТЕЧАЈ: Изостала уплата 1,2 милиона евра од Фонда здравства

Foto:V.V.

Finansijska situacija u Institutu je sve teža, na naplatu stiže 380 hiLjada evra. To je novo potraživanje radnika po pravosnažnim presudama zbog neadekvatno obračunatih koeficijenata.

Na adresu Fonda zdravstva preko kojeg je trebalo da bude organizovana isplata novinari su još 11. januara uputili nekoliko pitanja, između ostalih:  ima li Fond mogućnosti da uplati  potrebnu sumu, kako će ona biti realizovana i da li će biti menjane cene usluga u ovoj ustanovi koje važe još od 2009. godine. Konkretnih odgovora nije bilo, a iz Fonda su podsetili „da je  v.d. direktora dr Vuk Kadić u prethodnom periodu u više navrata davao izjave na temu MeLjina i Instituta Dr Simo Milošević i da u ovom trenutku nema ništa novo da se kaže“. Navedeno je i da će „pažLjivo pratiti situaciju i ukoliko bude nekih novih informacija Fond će blagovremeno obavestiti javnost“.

Sumu od 1,2 miliona evra u Institutu su očekivali na osnovu dogovora postignutog na sastanku kod premijera Dritana Abazovića, 28. decembra prošle godine. Tada je obećano predstavnicima menadžmenta Instituta da će Vlada preko Fonda za zdravstveno osiguranje  početkom 2023. uplatiti 1, 2 miliona evra kao avans  kako bi bio odblokiran račun i radnicima isplaćena novembarska zarada.  Deo sredstava planiran je i za otvaranje Instituta najavLjeno za kraj januara.

S druge, strane iz nadležnih ministarstava saopštavano je da ne postoji zakonski mehanizam da država uplati novac Institutu, te da Agencija za zaštitu konkurencije nije dala pozitivno mišLjenje na izdvajanje novca iz budžeta za Institut.

Godinama akumulirani dug Instituta je oko 30 miliona evra.Najznačajnije stavke su  devet miliona evra duga prema Jugobanci Beograd u stečaju, i šest za radnike na osnovu pravosnažnih presuda.

Aktuelna je i tužba koju je podneo češko crnogorski konzorcijum, učesnik na tenderu za prodaju akcija Instituta Igalo još 2018. godine. Prošle godine Upravni sud Crne Gore osporio je rešenje ranijeg Saveta za privatizaciju kojim je odbijen prigovor ovog konzorcijuma koji je ponudio  deset miliona evra za 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta i 20 miliona za investicije. Nakon godinu  Tenderska komisija je tender  proglasila neuspelim, a iz konzorcijuma su podneli tužbu.

Kompanija Žarka Rakčevića „Vile Oliva“ koja je deo konzorcijuma,  poseduje skoro 28 odsto akcijskog kapitala Instituta. Ostali vlasnici su Vlada sa  19,19 odsto, zatim Investiciono razvojni fond koji ima 23,65, Fond zdravstvenog osiguranja 10,23 i Zavod za zapošLjavanje koji poseduje 3,41 odsto akcijskog kapitala Instituta.

U novogodišnjem intervjuu za RTHN predsednik Herceg Novog Stevan Katić naglasio je da je najveći problem kako prevazići dug od preko 30 miliona evra, ali smatra  da će država morati da odredi način za spasavanje Instituta. Ukoliko izostane kvalitetno rešenje kroz restruktuiranje ili privatizaciju, Institutu preti stečaj. Takav ishod niko ne želi, ni manjinski akcionari, lokalna uprava, menadžment niti Vlada Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!