AVIONOM SE USMERIO U NEMAČKOG "LOVCA": Nikšićanin Milutin Perović - prvi kamikaza u Drugom svetskom ratu

V.K.

11. 01. 2023. u 17:19

PRVI „kamikaza“ u Drugom svetskom ratu  bio je Nikšićanin Milutin Perović (rođen 1912. u nikšićkim Rudinama), koji je poginuo 9.aprila 1941.godine kod Kumanova.

АВИОНОМ СЕ УСМЕРИО У НЕМАЧКОГ ЛОВЦА: Никшићанин Милутин Перовић - први камиказа у Другом светском рату

Foto iz knjige "Nikšić zanimljivosti"

Publicista Maksim Vujaić napisao je u  knjizi  „Nikšić zanimljivosti“ da je Perović vazduhoplovnu školu i akademiju završio u Mostaru školujući se za pilota –lovca.

- Sa odmora u rodnom kraju, Trubjeli i Rudinama, pozvan je da se hitno vrati u Mostar u jedinicu, jer je počeo Drugi svetski rat. Perovićeva jedinica je potom stacionirana kod Kumanova, sa zadatkom da čuva granicu prema Bugarskoj - priča Vujačić.

Međutim, aprilsko rasulo jugoslovenske vojske ubrzo je zahvatilo i taj kraj.

- Iako su od komande dobili naređenje da ne pružaju otpor, neki od oficira i vojnika iz jedinice Milutina Perovića odlučili su se na borbu sa mnogo jačim agresorom. Kada su formacije nemačkih i bugarskih aviona u ranu zoru 9. aprila 1941. godine krenule prema Skoplju, sa svojim avionom uzleteo je pilot-lovac Milutin Perović i sa svoja dva pratioca hrabro se upustio u bitku sa brojno nadmoćnijim i tehnički opremljenijim protivnikom. Kad im je nestalo municije, pratioci su odustali od borbe, a poručnik Perović je svoj avion usmerio u najbližeg nemačkog lovca i s neprijateljem zajedno otišao u smrt - navodi Vujačić.

Autor podseća da je Peroviću i jugoslovenskim pilotima kod Kumanova podignut spomenik u obliku slomljenog krila.

BONUS VIDEO - KRAJ NA VEŠALIMA: Najveće suđenje 20. veka ratnim zločincima održano je u Nirnbergu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama