KOSTI MU NIKAD NISU NAĐENE: Spomenik krajputaš na ulazu u Jagodinu podseća na heroja koji je dao život za Srbiju (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 01. 2023. u 21:01 >> 21:02

SPOMENIK krajputaš, pored železničke pruge, na ulazu u Jagodinu privlači pažnju svakoga ko ulazi ili izlazi iz grada na Belici.

КОСТИ МУ НИКАД НИСУ НАЂЕНЕ: Споменик крајпуташ на улазу у Јагодину подсећа на хероја који је дао живот за Србију (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Podignut je Živojinu Gligorijeviću iz Jagodine, koji je, kao drugopozivac, u 38. godini života, poginuo 21. novembra 1914. godine. Jedan je od 22.000 vojnika Kraljevine Srbije, koji su stradali u Kolubarskoj bici. Živojinove kosti nikada nisu nađene. Spomenik su mu podigli njegova udovica Aleksija, sinovi Miroslav i Muhajlo i kćerka Milica.

- Bila su to veoma teška vremena. No, i pored toga, moja moja prababa Aleksija, koja je ostala sa troje nejači, smogla je snage i našla novaca da suprugu podigne spomenik. Želela je da ostane uspomena na čoveka koji je dao život za svoju zemlju. I da, kako je govorila, ima gde da pusti suzu – kaže Živojinov praunuk Dragan Gligorijević.

Prva puška postavljena u ruke borca, koji krasi spomenik, bila je trofejna. U vreme kada je podignut krajputaš, u Srbiji je bilo dosta trofejnog oružja. Ona je bila i znak da je spomenik podignut vojniku, jer bi borac bez puške, naročito zbog obližnje pruge, podsećao na skretničara. Nažalost, zub vremena ju je uništio, pa je puška zamenjena neposredno pred početak Drugog svetskog rata.

Međutim, okupatori su je skinuli sa spomenika čim su došli u Jagodinu, jer su se plašili da je neko ne iskoristi u borbi. I spomenik je bio oštećen, jer su pijani bugarski vojnici pucali u njega. Po završetku rata obnovili su ga Živojinovi unuci Dimitrije, Božidar i Dobrivoje, a u ruke vojnika postavili su pušku iz Drugog svetskog rata koju su dobili od tadašnje vojne uprave.

- Spomenik je obnavljan 1992. godine, a krajputaš je dobio pušku iz Zavičajnog muzeja u Jagodini. Nažalost, ona nije se nije lepo uklapala u spomenik, pa je napravljena nova od drveta i metala. Pre devet godina ponovo smo renovirali spomenik, ali je neko ubrzo ukrao pušku. Brat Zoran i ja smo novu pušku napravili od betona, kako bi večno ostala u rukama vojnika koji predstavlja našeg pradedu – kaže Dragan Gligorijević.

On dodaje da je reč o replici puške tipa „berdan“, ruske jednometne pešadijske puške kalibra 10,67 milimetara iz 1886. godine, koja je bila u naoružanju trećeg poziva srpske vojske. Izlio ju je akademski vajar Ivan Marković.

BONUS VIDEO - CANETOVA RAKIJA SVETSKA BAŠTINA: Šljivovica iz Čačka izabrana da nas predstavlja pred UNESKOM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri