ZA MILA TEŠKA GODINA: Đukanović čestitao praznike, 2022. godinu hoće da zaboravi

V.K.

31. 12. 2022. u 13:57

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović čestitao je Novu godinu građanima Crne Gore ističući da je za nama još jedna teška godina, druga zaredom koju bi rado zaboravili.

ЗА МИЛА ТЕШКА ГОДИНА: Ђукановић честитао празнике, 2022. годину хоће да заборави

Foto: V. K.

Đukanović je ocenio da na Zapadnom Balkanu jačaju retrogradni procesi i da je "ugrožena stabilnost naših država".

- Što se Crne Gore tiče, došlo je do daljeg nazadovanja na putu evropske integracije. Još jedna vlada, druga nakon promene vlasti pre nešto više od dve godine i gubitka poverenja u Parlamentu neslavno završava najkraći mandat od uvođenja parlamentarizma. I ona je nažalost, kao i prethodna, pokazala opasan nivo nekompetentnog upravljanja državnim poslovima, uz pojačan upliv trećih strana, što je dovelo do zastoja u reformama u do juče uzornoj zemlji koja je godinama bila prepoznata kao uspješna evropska priča na Balkanu. Opasnost od ekonomskog i institucionalnog urušavanja države nadvila se nad Crnom Gorom. Destrukcija je vidna kroz rušenje ustavnog poretka od strane aktuelne većine, ruiniranje pravosudnog sistema, i populističko vođenje ekonomske politike što upućuje na sumnju pripreme aranžmana sa politički poželjnim ino- partnerima gde bi se zalagala državna imovina za kreditne transakcije, što vodi u bankrot i gubitak suverenosti države. Nastavlja se sa improvizacijom i lutanjima u socijalnoj sferi, zdravstvu, obrazovanju, sportu, kulturi..., ističe Đukanović u čestitki.

Sve ovo, kako navodi, registrujemo u godini kada je nakon napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija konsolidovala svoje jedinstvo i najrezolutnije do sada učinila jasnom i realnom svoju politiku proširenja i članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, kao i svest o potrebi ubrzanja procesa, uz sprovođenje reformi od strane zemalja kandidata.

Predsednik Crne Gore  naglašava da je država  koja je imala najviše šansi za brzo napredovanje upravo u godini koju ispraćamo imala najnegativniji izveštaj Evropske komisije o napretku od otvaranja pregovora za članstvo u EU.

- Međutim, i u takvim uslovima Crna Gora kao članica NATO i još uvek lider u evropskoj integraciji, zahvaljujući pre svega odgovornosti građana, kao i odgovornom delovanju državotvornih političkih snaga, uspela je da odoli svim destrukcijama i da zemlju održi na strateškom evropskom i evroatlantskom kursu. Takvo iskustvo ima i svoje istorijsko utemeljenje. Reči vojvode Gavra Vukovića, napisane potkraj 19. veka, doslovce se mogu preslikati na ovo vreme: „U spoljnoj politici hodili smo gigantskim korakom napred, ali za unutrašnje prilike u protivnom pravcu, upravo k jednoj užasnoj krizi“. Da Crna Gora može da dostigne evropske i svetske visine potvrdili su nam naši sportisti i sportistkinje, i kolektivno i pojedinačno, koji su i ove godine unosili radost u naše domove i podsetili koliko možemo kada smo zajedno, poručio je Milo Đukanović, dodajući da je godina bremenita problemima i izazovima učinila da jedan posebno vredan podvig – lansiranje prvog crnogorskog satelita u orbitu "zašta dugujemo zahvalnost našoj mladosti – ostane u senci"!

Đukanović naglašava da je siguran da "imamo želje, energije, i potencijala da zaustavimo dalje devastiranje temeljnih vrednosti da zaštitimo ustavni poredak zemlje i prevaziđemo sadašnju političku i institucionalnu krizu kroz dijalog i dogovor o izboru sudija Ustavnog suda, i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bismo što skorije mogli formirati odgovornu i kompetentnu vladu koja će ozbiljno pristupiti rješavanju nagomilanih ekonomskih i društvenih problema, odblokirati reforme i ubrzati evropski put Crne Gore".

- Za takav pristup imamo opredelenje većinske Crne Gore i punu podršku naših evropskih i NATO partnera. To uliva optimizam da ćemo u godini pred nama vratiti zemlju u okvire stabilnog razvoja i stvaranja uslova za realno održiv bolji život svih naših građana, i učiniti doglednim ostvarenje evropskog cilja. Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gde god da su želim dobro zdravlje, mir, slogu i prosperitet u Novoj, 2023. godini. Nek' je večna Crna Gora, zaključio Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola