TUŽILAC BIO ČUVAR KAVČANA Čađenović: "Završio sam da ga ne hapse" Kašćelan: "Bravo. Đe bi s njim u zatvor onakvim, ne daj Bože"

Novosti online

12. 12. 2022. u 10:17

SPECIJALNI tužilac Saša Čađenović uzeo je izveštaj Evropola kako se ne bi mogla proveriti komunikacija Radoja Zvicera i članova kriminalne organizacije koju je formirao.

ТУЖИЛАЦ БИО ЧУВАР КАВЧАНА Чађеновић: Завршио сам да га не хапсе Кашћелан: Браво. Ђе би с њим у затвор онаквим, не дај Боже

Foto: S. Đokić

To se tvrdi u naredbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) o sprovođenju istrage protiv kolege, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, koji je uhapšen u petak.

Portal Libertas objavio je naredbu Specijalnog državnog tužilaštva o sprovođenju istrage protiv Čađenovića.

„Tokom druge polovine 2020. godine Čađenović je postao pripadnik kriminalne organizacije koja je delovala na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije koju je stvorio Radoje Zvicer, protiv koga se kao organizatora sprovodi istraga, a ta kriminalna organizacija za cilj ima vršenje krivičnih dela kojima je predviđena kazna od četiri godine ili teža“, piše u istrazi SDT-a.

Ova kriminalna organizacija, koju mediji nazivaju i "kavački klan", optužuje SDT, primenjivala je nasilje, zastrašivanje, prala novac i uticala na političku vlast, sredstva javnog informisanja i Državno tužilaštvo.

Prihvatio naredbe Zvicera

U objavi Libertasa, koji je objavio istragu, tvrdi se da je Saša Čađenović prihvatio da izvršava naredbe i uputstva Radoja Zvicera i da nije pokretao krivične postupke protiv njih. Zvicera sumnjiče da je izvršio teško ubistvo, stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija…

„Saša Čađenović, kao specijalni tužilac, zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije iz Državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u cilju realizacije kriminalnog plana, prihvata da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije tako što će prikrivati izvršioce najtežih krivičnih dela. Radoja Zvicera (organizatora) i istaknute članove organizacije Duška Roganovića, Petra Lazovića, Ljuba Milovića, Radoja Živkovića, Nikolu Spasojevića, Slobodana Kašćelana, Milana Vujotića, Dragana Kneževića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikšu Perovića svesno nije gonio iako su bili ispunjeni svi zakonski uslov da se procesuiraju. Takođe nije odredio pritvor okrivljenom Zdravku Perunoviću, pripadniku kriminalne organizacije koju je Zvicer organizovao“, piše u spisima SDT-a.

Foto: Libertas/Printscreen

Imao nadimak "Animal"

SDT tvrdi i da je nevršenjem svoje dužnosti Čađenović pribavio korist Dušku Roganoviću, pripadniku kavčana, iako je svedok saradnik Milan Kankaraš naveo da je na kriptovanoj aplikaciji Roganović imao nadimak „Animal“ i da mu je početkom leta 2017. godine naredio da počne da prati „Mrvu, Kića, Boba i da lično javi njihovo kretanje“.

„O svim aktivnostima je Čađenović redovno obaveštavao Roganovića i tako je Roganović počeo da smišlja plan kako da ubije izvesne Mrvu i Kića, ali i da pristane da bude ranjen u nogu, a da će druge osobe ubiti njih dvojicu. Posebno ističe – „Što se tiče ubistva Predraga Peda Pejovića, znam da je to organizovao Roganović Duško sa svojom ekipom. Ovo znam jer sam, kada se to desilo, komunicirao sa Duškom Roganovićem preko kripte i tada sam ga pitao da li zna da je Pedo ubijen, a on mi je odgovorio da zna, mislim da mi je čak i rekao nešto u smislu otišla je pedala, a iz nastavka poruka ja sam uzaključio da je upravo on sa njegovim ljudima organizovao to ubistvo“, tvrde iz SDT-a.

Nakon završene istrage, Čađenović podiže optužnicu protiv Zorana Mrvaljevića, Krsta Vujića, Slobodana Vico i Jova Riznića iako zna, tvrdi SDT, sadržinu iskaza svedoka saradnika Milana Kankaraša.

Lazović obavestio Zvicera

Na taj način je Dušku Roganović pribavio korist u vidu nevođenja krivičnog postupka, o čemu je Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera 28. novembra 2020. godine sledećom porukom:

„Izvukli smo iz prijave Duška Roganović da znaš to ti nisam rekao“. Nakon toga je Zvicer obavestio Slobodana Kašćelana da se protiv Roganovića neće pokretati postupak i napisao mu poruku: „Završio sam Dulu da ga ne hapse“, na šta Kašćelan odgovara: „Odlično. Đe bi s njim u zatvor onakvim ne daj Bože“.

SDT tvrdi da je Čađenović nastavio da pribavlja korist za Duška Roganovića, nakon što je nakon ubistva Vladimira Roganovića u Beču, kako navodi SDT, Duško nastavio da distribuira kokain, a što Čađenović, prema iskazu svedoka saradnika Milana Kankaraša, nije gonio.

„Samim tim je pribavio korist Dušku Roganoviću i omogućio mu bekstvo, a o čemu je dana 3. 12. 2020. godine Petar Lazović obavestio Radoja Zvicera da se neće pokretati postupak protiv Roganovića jer je „tako dogovoreno“.

Navodi se i da je Čađenović pripadnike ove kriminalne organizacije zaveo kao N. N. lica iako mu je bilo poznato ko su oni bili.

Arhivirao predmet i pomogao Zviceru, Kašćelanu i ostalima

SDT nastavlja da navodi više krivičnih dela koje su počinili pripadnici kavačkog klana i sumnjaju da je Saša Čađenović pred sudom arhivirao predmet iz spisa Evropola kako se ne bi mogla proveriti sadržina Skaj komunikacije članova kriminalne organizacije.

„Izveštaj je dobijen 22. jula 2021. godine i dostavljeno je na imejl Saši Čađenoviću sa jedinstvenom lozinkom. Izveštaj je propisno primio i potvrdio da je potrebno da se pripremi zahtev za međunarodnu pravnu pomoć prema nadležnim francuskim organima, kako bi bio u mogućnosti da krivično goni korumpirane policajce koji se navode u ovom fajlu. Čađenović nije pokrenuo postupak po ovoj prijavi i pomogao Radoju Zviceru, Petru Lazoviću, Ljubu Miloviću, Radoju Živkoviću, Nikoli Spasojeviću, Slobodanu Kašćelanu, Milanu Vujoviću, Radovanu Mujoviću, Radovanu Pantoviću i Nikši Peroviću“, navodi SDT.

U nastavku, SDT je tražio predlog za određivanje pritvora za Čađenovića, koji je sproveden u Istražni zatvor do 30 dana.

„Čađenović je tvrdio da nije član te organizacije, ali i da je Zvicera procesuirao zbog otmice i ubistva Mila Radulovića, poznatog kao Kapetan. Podsećamo, posmrtni ostaci koje su istražitelji u julu 2021. pronašli na padinama Lovćena, navodno pripadaju Milu Raduloviću Kapetanu, saopšteno je tada Vijestima. Za ovo delo je uhapšen Petar Đurović.

Čađenović nastavlja da tvrdi da nikome nije pribavio nikakvu korist. Tvrdi i da nije moguće da je Petar Lazović mogao pribaviti bilo kakvu informaciju od njega. Interesantno je da je portal Libertas ranije objavio fotografiju Čađenovića koju je slikao upravo Petar Lazović i to u prijateljskoj atmosferi.

(Borba.me/Vijesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)