TEŽE DO CIGARETA: Vlada menja Zakon o duvanu u cilju zabrane prometa na pijacama i internetu

Z. Z.

08. 12. 2022. u 12:30

NA pijacama i u okolini uskoro neće biti moguća kupovina duvana niti cigareta, što je inače bila uobičajena ponuda minulih decenija.

ТЕЖЕ ДО ЦИГАРЕТА: Влада мења Закон о дувану у циљу забране промета на пијацама и интернету

Foto MUP

Vlada je odlučila da izmeni Zakon o duvanu i zabrani prodaju maloletnima, naročito u okolini tržnica.

Uizveštaju sa javne rasprave koji je Vlada objavila, a potpisuje ministar finansija Aleksandar Damjanović, navodi se da je jedna od značajnih mera smanjenja dostupnosti duvanskih proizvoda, zabrana prodaje maloletnicima, kroz sve oblike prodaje.

- Iako je zabrana prodaje maloletnicima normativno regulisana, značajan problem je određivanje starosti korisnika, što je posebno naglašeno kada je reč o onlajn prodaji - navodi se u izveštaju i dodaje da se Zakonom o duvanu uređuju proizvodnja, obrada i promet duvana i duvanskih proizvoda što znači da postoji mogućnost regulisanja dostupnosti duvanskih proizvoda i putem ovog zakona, ne samo Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda.

Takođe iz resora finansija je potcrtano da je zbog ubrzanog dizajniranja novih duvanskih proizvoda neophodno regulisati promet na tržištu.

- Važno je naglasiti da su mladima, putem onlajn prodaje dostupni duvanski proizvodi koji ostvaruju vrlo negativne efekte po zdravlje, a za jedan broj njih i nemamo podatke o sadržaju, zbog čega je vrlo teško kreirati politike suzbijanja upotrebe. Takođe, ovom odredbom se onemogućava i ilegalna trgovina duvanskih proizvoda, uvođenjem zabrane kupovine duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van teritorije Crne Gore, kao i prodaja van poslovnih prostora tj. na pijacama - naglašeno je u dokumentu koji je objavljen nakon javne rasprave.

PONUDA

- NA pijacama svakodnevno može da se kupi rezani duvan čija se cena kreće od 16 do 35 evra po kilogramu, a to zavisi od toga da li je donesen iz Albanije, Hercegovine ili se radi o zasadima iz Crne Gore. Široka je i ponuda cigareta, bez akcizne markice, a pakovanje od deset kutija ili popularna šteka cigareta košta od 18 do 26 evra. U ponudi su i mnoge druge vrste cigareta, a u trafici najjeftinija kutija košta 2,60 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri