TRAŽI FER IZBOR BEZ UPLITANJA POLITIKE: Radnici podržavaju direktorku hercegnovskog Vodovoda, ona ukazuje na propuste

V.V.

20. 11. 2022. u 22:25

IZBOR direktora hercegnovskog „Vodovoda i kanalizacije“ preduzeća sa 180 zaposlenih, je u žiži interesovanja javnosti.

ТРАЖИ ФЕР ИЗБОР БЕЗ УПЛИТАЊА ПОЛИТИКЕ: Радници подржавају директорку херцегновског Водовода, она указује на пропусте

Foto: V.V.

Ovih dana to je pojačano, nakon što je aktuelna direktorka, građevinska inženjerka hidrotehnike Olivera Doklestić, ukazala na propuste u postupku i činjenicu da o izboru odlučuje Odbor direktora u kome je samo jedan član tehničke struke. Doklestić je na konferenciji za novinare saopštila da su članovi Odbora nakon nedavne sednice umnožili programe i planove svih kandidata, da bi se, kako procenjuje, konsultovali sa svojim partijama i pripremili pitanja za intervjue sa troje kandidata koji su ispunili uslove konkursa. Namera je, smatra ona, da se izabere neko prema partijskim a ne interesima grada.

Konferenciji za novinare prisustvovali su radnici iz svih pet radnih jedinica preduzeća jer podržavaju aktuelnu direktorku. Kažu da u kompaniji stanje nikada nije bilo bolje, a nema pomena o narušenim međuljudskim odnosima. Doklestić je na ovu funkciju izabrana na konkursu, na predlog Novske liste, ali kao nestranačka ličnost. Osim radnika podršku su joj pružili funkcioneri Novske liste, dr Savo Marić i Jovan Subotić.

Doklestić zahteva fer odnos prema izboru kandidata za direktora. Na prvom mestu je stručnost, neophodan VII 1 stepen, odnosno završen fakultet.

- Činjenica da su članovi Odbora bez visoke stručne spreme nameće pitanje da li je to potcenjivanje znanja i struke i da li je logično da kandidate ispituje „neko sa dva ranga nižom školskom spremom“ odnosno srednjom školom - kaže Olivera Doklestić. - U ovom upravljačkom telu su troje članova već pet godina. Protiv jednog od njih pokrenut je prekršajni postupak. On je pre pet godina „aminovao sve odluke Odbora, planove i programe rada, izveštaje, bez rasprave, osim prilikom nabavke bagera. Otud i dodatna sumnja u objektivnost prilikom odlučivanja.

Foto: V. Vujanović

Olivera Doklestić

Doklestić stiče utisak „da su partije imenovale svoje ljude u Odboru“ pa „s punom materijalnom i moralnom odgovornošću“ tvrdi „da je ovakav Odbor, sa časnim izuzecima, nedostojan upravljanja ovakvim preduzećem“.

Da u preduzeću dobro rade, Doklestić ilustruje između ostalog nabavkom neophodnog bagera vrednog 60 hiljada evra, popravkama na kolektoru koje su koštale više od 80 hiljada evra, preuzimanjem 200 hiljada evra duga za struju postrojenja za preradu otpadnih voda, mada to nije njihova obaveza, činjenicom da su protekle četiri godine nezavisne revizorske firme kontrolisale poslovanje i nikada nije bilo problema, premda sada Odbor želi novi „pretres“ poslovanja.

Doklestić želi da se bori za kolektiv koji napreduje, a političarima poručuje da prestanu da laike stavljaju na odgovorna mesta i da im daju „zlatne ključeve koje oni neće znati da sačuvaju“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)