ŽELEZARA JOŠ NA ČEKANJU: Radnici razočarani odlaganjem donošenja odluke o kupovini fabrike, ali ne odustaju

I. D. S.

05. 10. 2022. u 14:00

NEDAVNO otpušteni radnici nikšićke železare ostali su razočarani u ponedeljak jer Skupština akcionara Elektroprivrede nije donela zvaničnu odluku o preuzimanju fabrike.

ЖЕЛЕЗАРА ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Радници разочарани одлагањем доношења одлуке о куповини фабрике, али не одустају

Radnici Železare ulaze u Upravnu zgradu, Foto V.K.

Razlog za odlaganje je, kako je saopštio predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, to što Vlada nije zauzela stav po pitanju kupovine. Vraćanje Železare u državno vlasništvo čekaće narednu skupštinu akcionara, koja će se, kako je kazao predsednik borda direktora EPCG Milutin Đukanović, organizovati uskoro. Radnici poručuju da neće dozvoliti da ih bilo ko obmanjuje, te da od svog povratka na radna mesta neće odustati.

Na skupštini akcionara Elektroprivrede izabran je novi odbor direktora, ali odluka o kupovini Železare nije doneta, što su otpušteni radnici sa nestrpljenjem očekivali. Kako je saopštio predstavnik državnog kapitala u EPCG, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović, razlog za nedonošenje odluke je to što Vlada još uvek nije donela zvaničan stav o kupovini Železare.

- Upućujem molbu Odboru direktora da pripremi predlog odluke i da pošalje zajedno sa pripadajućim materijalom koji se odnosi na studiju opravdanosti investicije i svim ostalim dokumentima shodno koje smatrate da mogu podržati i potvrditi opravdanost investicije kupovine Železare - poručio je Šahmanović.

Ivan Vujović, Foto printskrin

Milutin Đukanović, Foto nova.org.me

Ovakav razvoj situacije izazvao je revolt kod železaraca, te njihov predstavnik Ivan Vujović kaže da ovako neozbiljno ophođenje pokazuje da se sa njima neko igra.

- Došao je čovek i rekao da Vlada nema stav, a dva meseca pričamo da Elektroprivreda preuzme Železaru. Ako Šahmanović misli da se sprda sa radnicima Železare grdno se prevario. Doći ćemo kod njega pred kancelariju. Da nije bilo potrebe da se čak stavlja tačka na dnevni red skupštine akcionara, pre nekoliko dana nam je rekao premijer Dritan Abazović, a sada predstavnik ministarstva kaže da Vlada nema zvaničan stav o kupovini fabrike. Neko radnicima Železare i crnogorskoj javnosti ne govori istinu, a ko je to, videćemo sigurno u narednim danima - poručio je Vujović i dodao da od borbe neće odustati i da neće dozvoliti da bilo ko spreči njihov povratak na radna mesta.

S druge strane, iz EPCG uveravaju radnike Železare da će i dalje insistirati na kupovini fabrike, te najavljuju da će izaći sa biznis planom i inicijativom da se kupuje imovina fabrike.

- Držimo se onoga što smo se dogovorili. Videćemo, a mislim da će biti dobro raspoloženje po tom osnovu i u novom odboru direktora, ostalo je pet starih članova odbora. Vlada je mogla da da ili ne da saglasnost da EPCG kupi Železaru, ali je konačno donošenje odluke u svakom slučaju nadležnost Odbora direktora i on će to uskoro rešiti - kazao je predsednik borda direktora EPCG Milutin Đukanović.

PRED SUDIJOM 14 ZAPOSLENIH

U MEĐUVREMENU, u Osnovnom državnom tužilaštvu Nikšić počeo je krivični postupak protiv 14 bivših radnika Železare. Prijave su podneli turski investitor "Toščelik", zvanično i dalje vlasnik fabrike, te privatna firma za obezbeđenje "Vektor sekjuriti", i to zbog ulaska radnika na krov upravne zgrade fabrike 11. avgusta.

- Kolege su rekle da je sudija bio izuzetno korektan, da razume situaciju u kojoj se nalazimo, tako da se iskreno nadamo da ove prijave neće biti procesuirane onako kako se podnosioci nadaju. Ako neko treba da odgovara krivično što se tiče ove situacije vezane za Železaru, to je "Toščelik" i uprava "Toščelika" - rekao je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki