ŠPEDITER NIJE KRIV ZA ŠVERC: Doneta konačna odluka u slučaju zaplene pola tone kokaina iz Ekvadora

S. ĐOKIĆ

29. 09. 2022. u 07:50

SUDIJE Apelacionog suda Crne Gore potvrdile su odluku kolega iz Višeg suda kojom je obustavljen krivični postupak protiv špeditera Đoka Drobnjaka, a koji se teretio za šverc 500 kilograma kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

ШПЕДИТЕР НИЈЕ КРИВ ЗА ШВЕРЦ: Донета коначна одлука у случају заплене пола тоне кокаина из Еквадора

Foto Prava Crna Gora

Iste sudije ujedno su ukinule pritvor Drobnjaku i on je od utorka slobodan čovek. To je "Novostima" potvrdila savetnica za odnose s javnošću Višeg suda Marija Raković.

Kokain je zaplenjen 12. januara u magacinu "Volija", nakon što su ga zaposleni ove kompanije pronašli skrivenog u tovaru sa bananama, a potom slučaj prijavili menadžmentu, a onda i policiji.Jedina osoba koja je bila uhapšena nakon pronalaska kokaina je Drobnjak.

Istragu protiv njega tada je pokrenulo Specijalno tužilaštvo koje je nakon petomesečne istrage utvrdilo da nema dokaza da je Drobnjak član kriminalne organizacije. Ipak, slučaj je preuzelo Više državno tužilaštvo i podiglo optužnicu protiv Drobnjaka.

Prilikom provere optužnice predsednik Višeg suda Boris Savić je ocenio da Drobnjak nije mogao da utiče na to koji će konkretno kontejner sa bananama sa broda Spirit of Chennai biti istovaren u Luku Bar, što znači da nije mogao upravljati kretanjem kontejnera u kom je bila skrivena droga. Takav njegov stav potvrdile su i sudije Apelacionog suda.

Tokom istrageDrobnjak nije sporio da je 11. januara kompaniji "Voli" otpremio četiri kontejnera banana, ali tek nakon što su skenirana na zahtev carinskog službenika. Tada je pojasnio da mu je bilo sumnjivo što je neophodnu papirologiju koja prati kontejnere dobio tek dan kasnije zbog čega je pozvao komercijalistu u "Voliju" interesujući se za postupak kontrole robe po prispeću u magacin kupca.

Upravo taj poziv, prema navodima iz rešenja o produženju pritvora SDT je u prvom navratu okarakterisalo kao zanimanje Drobnjaka o kretanju kokaina, zbog čega je postao prvi i jedini osumnjičeni. U nastavku te komunikacije Drobnjak je komercijalisti predložio da bi prilikom istovara robe, preventivno, valjalo imati nekoga ko vrši kontrolu robe.

SUMNjA

Slučaj Drobnjaka, neposredno nakon njegovog hapšenja, bio je tema i skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu. Tadašnji predsednik Odbora Milan Knežević je tada saopštio da ga predstavnici SDT tokom sednice nisu uverili da je špediter kriv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)