ZAŠTO NEMA ĆIRILICE NA AUTO-PUTU U CRNOJ GORI? Stigao i skandalozan odgovor ombudsmana: "Ne verujem šta čitam..."

Novosti online

05. 09. 2022. u 10:41

SRPSKI nacionalni savet Crne Gore (SNS) zahtevao je od zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniše Bjekovića da sprovede ispitni postupak da li je u slučaju obležavanja toponima na deonici auto-puta Smokovac–Mateševo došlo do očigledne diskriminacije i kršenja ustavnih normi o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma s obzirom na to da na toj relaciji nijedan toponim nije ispisan ćiriličnim pismom.

ЗАШТО НЕМА ЋИРИЛИЦЕ НА АУТО-ПУТУ У ЦРНОЈ ГОРИ? Стигао и скандалозан одговор омбудсмана: Не верујем шта читам...

Printscreen/Jutjub

Srpskom savetu stigao je odgovor ombudsmana koji je naveo da je Ministarstvo kapitalnih investicija kazalo da je „riječ o međunarodnom putu oznake E65 i da se natpisi na saobraćajnoj signalizaciji ispisuju na crnogorskom i engleskom jeziku, te da je Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji predviđeno da se nazivi na saobraćajnim oznakama ispisuju latiničnim pismom”.

- Skoro da ne verujem u ono što čitam u odgovoru ombudsmana - kaže za „Politiku” predsednik SNS-a Momčilo Vuksanović.

On ističe da su prilikom donošenja Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji „pogrešno tumačene ustavne odredbe, kojih je donosilac istog bio dužan da se pridržava i iz tog razloga pravilnik nije u skladu sa Ustavom Crne Gore”.

Printscreen/Youtube

Tekst potpisa

-Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt, najjače pravne snage, u svojim odredbama, tačnije čl. 13 razdvaja jezik i pismo kao dva različita pojma, te u prvom stavu istog člana navedeno je da se službenim jezikom smatra crnogorski jezik, dok je u sledećem stavu propisano da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni - pojašnjava Vuksanović.

- Prilikom donošenja pomenutog pravilnika nije samo prekršen čl. 13 Ustava Crne Gore, već i čl. 145 Ustava Crne Gore kojim je propisano da svaki propis mora biti u saglasnosti sa Ustavom i zakonom - dodaje.

Vuksanović je u drugom dopisu od Bjekovića zahtevao da mu dostavi mišljenje „da li je donošenjem navedenog akta došlo do kršenja ustavnih normi”.

- Ukoliko u razumnom roku ne postupite u skladu sa vašim nadležnostima, bićemo prinuđeni da zatražimo zaštitu na drugi način i protiv vas pokrenemo postupak pred nadležnim organima - poručio je Vuksanović, a onda je stigao brzi odgovor od zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Milene Krsmanović:

- Povodom pritužbe Srpskog nacionalnog savjeta kojom se prigovara diskriminaciji i kršenju ravnopravnosti ćiriličnog pisma u slučaju obeležavanja toponima na deonici auto-puta Smokovac–Mateševo, obaveštavamo vas da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo ispitni postupak i zatražio izjašnjenje od ’Monteputa d.o.o.’ Podgorica. O ishodu postupka bićete blagovremeno obavešteni.

U SNS-u su rekli da će čekati „blagovremeno obaveštenje”, ali da se „dobru ne nadaju, jer uvek su prava drugih nacionalnih zajednica bila važna i hitna samo se nikada nije priznalo da su Srbi skoro građani bez ijednog građanskog prava u Crnoj Gori”. I pitaju – dokle tako?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)