MILO UZALUD PRETI? Najavljeno potpisivanje Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC uzdrmalo premijerov kabinet

V.K.

02. 08. 2022. u 07:00

PRIČA o padu Vlade Dritana Abazovića, koja traje mesecima, kulminira ovih dana uoči najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora kojim se utvrđuju odnosi između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

МИЛО УЗАЛУД ПРЕТИ? Најављено потписивање Темељног уговора Црне Горе и СПЦ уздрмало премијеров кабинет

Predsednik vlade kaže da nema strah od kradljivaca šljunka, Foto Vlada CG

Osim dvojice ministara iz redova Socijaldemokratske partije - vojnog Raška Konjevića i diplomatije Ranka Krivokapića, manjinska vlada gubi podršku i Demokratske partije socijalista, Liberalne partije.

- Vlada će pasti ukoliko bude potpisan Temeljni ugovor - poručio je šef države i lider DPS-a Milo Đukanović.

Manjinsku vladu Dritana Abazovića čini koalicija "Crno na bijelo", koju predvodi njegova stranka - Građanski pokret URA, dok ministri dolaze iz Socijalističke narodne partije, SDP i manjinskih stranaka Albanaca, Bošnjaka i Hrvata. Vlada ima podršku 46 od 81 poslanika, a klub DPS podržao je formiranje bez učešća u njoj. Savetnik potpredsednika Vlade Vladimira Jokovića (SNP), Vladimir Pavićević, poručuje da za pad Vlade nema parlamentarne većine i da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u toj situaciji uzalud pretio.

- U Skupštini Crne Gore ne postoji većina koja bi Vladu rušila zbog potpisivanja Temeljnog ugovora. Kada je reč o autoritetu Mila Đukanovića u crnogorskoj politici - njega više nema. Ne slušaju ga ni njegovi u DPS-u - ocenjuje Pavićević.

Foto Tanjug

Član Predsedništva DPS Nikola Rakočević poručio je premijeru Dritanu Abazoviću da ga ne ucenjuju konstituenti Vlade, niti oni koji su je predložili, već sledbenici ruske agende koji su van izvršne vlasti, zbog kojih namerava da potpiše "neustavan antidržavni dokument".

- Taj proces se mora dovesti do kraja - odgovorio je Abazović na prozivke da će potpisati sporazum sa SPC. Demokrate Alekse Bečića ocenjuju da Vlada od dana konstituisanja pa do danas nije uradila gotovo ništa što bi imalo pozitivne pomake za građane.

- Uvereni smo da će Vlada pasti, što će značiti povratak Crne Gore evropskom putu, povratak vladavine prava, odgovornosti, profesionalizma i radne etike u crnogorske institucije - poručile su Demokrate. Politički analitičar Boško Vukićević smatra da potpisivanje Temeljenog ugovora sa SPC predstavlja temelj i za brzu obnovu Njegoševe kapele na Lovćenu.

- U misiji odbrane naše crkve ostaje još jedan, sveti zadatak - povratak Njegoševe kapele na Lovćen. Ta misija će biti obavljena u odgovarajućem trenutku, kao što je potvrdio mitropolit Joanikije, i to baš u onom trenutku kada će takav gest opet biti u svrhu narodnog ujedinjavanja. Realizaciju takve misije dugujemo i našem svetom mitropolitu Amfilohiju. Daće Bog - kaže Vukićević.

USKOPARTIJSKI PROFIT

KABINET premijera odgovorio je na pravna mišljenja koja se bave analizom teksta predloga Temeljnog ugovora, uz podsećanje da je regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC počelo 2012.

- Tokom 10 godina nadležni su odbijali da pristupe okončanju ovog procesa, držeći ovu temu koja deli društvo otvorenom, kako bi se u kontinuitetu stvarao uskopartijski politički profit. Zatvaranjem ovog formalno marginalnog pitanja, koje određenim političkim strukturama dugo služi kao koristan politički alat za destabilizaciju i polarizaciju društva, stvaraju se uslovi da pitanja koja su od suštinskog značaja za bolji život građana dođu u prvi plan i da se fokus sa podela prenese na zajedničke ciljeve oličene u evropskom putu Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna