REAGOVANJE NA TVRDNJE SLAĐANA BLAGOJEVIĆA: Prihvatanje radova na ćirilici dugogodišnja praksa na Univerzitetu Crne Gore

V. KADIĆ

30. 06. 2022. u 15:47

POVODOM tekstova o književniku Slađanu Blagojeviću oglasila se doc. dr Nataša Jovović sa Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koja je istakla da se ćirilica tretira onako kako je Ustavom propisano.

РЕАГОВАЊЕ НА ТВРДЊЕ СЛАЂАНА БЛАГОЈЕВИЋА: Прихватање радова на ћирилици дугогодишња пракса на Универзитету Црне Горе

V.Kadić

Književnik Slađan Blagojević je u nizu tekstova (Skandal na Univerzitetu Crne Gore, Odbraniću ćirilicu, Ćirilica je pobedila) verovatno zaokružio jednu pripovedačku etapu, pa je i sasvim očekivano da se u ovoj fiktivnoj borbi oglasi i druga strana.

- Kao prodekanica za nastavu na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore bila sam upućena u celokupnu proceduru upisa, prijave i softverske provere master rada kandidata Blagojevića. Pravila studiranja na master studijama podrazumevaju da se rad u elektronskom obliku dostavi Odboru za monitoring master studija radi provere autentičnosti (Član 21).To je nezaobilazna procedura za sve kandidate, prema tome i za gospodina Blagojevića. U procesu provere autentičnosti rada bilo je potrebno da se elektronska verzija prebaci u pismo prilagođeno softveru.

V.Kadić

Gospodinu Blagojeviću je pojašnjeno da nakon te provere nastavlja dalju proceduru odbrane master rada u originalu. Stoga nije istinita tvrdnja da je „uprava Filološkog fakulteta odustala od zahteva da se rad prebaci na latinicu“ jer takvog zahteva nije ni bilo. IT služba je konvertovala tekst i omogućila kandidatu dalju proceduru odbrane rada u originalu. Iako naslovi objavljenih tekstova na to upućuju, naglasiću da se na Filološkom fakultetu ni na Univerzitetu Crne Gore nije vodila nikakva „borba“ između dva Ustavom Crne Gore potpuno ravnopravna pisma. Prihvatanje radova (diplomskih, specijalističkih, magistarskih, master i doktorskih teza) na ćirilici je dugogodišnja praksa na Univerzitetu Crne Gore, pa je potpuno besmisleno govoriti o „pobedi“ nad sistemom koji ćirilicu tretira onako kako je Ustavom propisano, navodi se u reagovanju  doc. dr Nataša Jovović.

BONUS VIDEO: KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati