SKANDAL NA UNIVERZITETU CRNE GORE: Slađanu latinicom uslovljavaju magistraturu

V. KADIĆ

21. 06. 2022. u 09:17

CENTAR za unapređenje kvaliteta Univerziteta Crne Gore zatražio je od magistranda, književnika Slađana Gorčina Blagojevića, da svoj rad prebaci na latinicu ako želi da magistrira, saznaju Večernje novosti.

СКАНДАЛ НА УНИВЕРЗИТЕТУ ЦРНЕ ГОРЕ: Слађану латиницом условљавају магистратуру

V.Kadić

Problem je, navodno, što novi softver ne može da prepozna ćirilicu, pa rad ne mogu da stave u proceduru provere autentičnosti. To je prvi put da se uvodi ova diskriminatorska mera na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Naš poznati književnik potvrdio je da je od njega traženo preslovljavanje, ali nije želeo da komentariše situaciju dok ne vidi reakciju rektorata. Ipak, na pitanje da li će, u slučaju da UCG istraje u svojoj nameri, prebaciti rad na latinicu, Blagojević je kratko odgovorio.

-Ne pada mi na pamet. Nikakva diploma nije vredna časti – kazao je Blagojević.

On na katedri za srpski jezik treba da brani rad Poezija i poetika Ranka Jovovića. Ranije, na istom fakultetu Blagojević je diplomirao na pripovedačkom postupku Miodraga Bulatovića.

Jedan od naših najčitanijih savremenih pripovedača ove godine objaviće svoj treći roman Dobitnik.

Istovremeno, izlazi treće izdanje njegovog romana Cerada od sopstvene kože (Unireks, Podgorica / Beograd), kao i drugo izdanje romana Bezimeni vrh (Štampar Makarije / Obodsko slovo, Beograd / Podgorica). 

 

BONUS VIDEO: "TAMO DALEKO" NA KAPETAN MIŠINOM BREGU: Kinezi uživaju uz srpske tradicionalne pesme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!