ĆIRILICA “ZAROBLJENA” U ZAKONU: Nijedna institucija nije od državnih organa dobila ili uputstvo kako da primeni propis

Ljiljana Begenišić

16. 03. 2022. u 11:16

Odgovor na pitanje šta je sprečilo nadležne institucije da se spreme za primenu zakona, iako je vremena bilo dovoljno - nemamo

ЋИРИЛИЦА “ЗАРОБЉЕНА” У ЗАКОНУ:  Ниједна институција није од државних органа добила или упутство како да примени пропис

Novosti

ĆIRILICOM bi već danas trebalo da su ispisani nazivi sedišta firmi, robe i usluga, uputstva za upotrebu, fakture, računi i potvrde. Isto tako, svi državni i lokalni organi u Srbiji, javna preduzeća, škole i fakulteti, javni servisi RTS i RTV, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta morali bi da koriste isključivo ćirilicu. Jer, na to ih obavezuje Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma (poznatiji kao Zakon o ćirilici), koji je usvojen 15. septembra i čija primena mora da počne šest meseci nakon usvajanja - 15. marta. To znači, da poštovanje jednog od najvažnijih zakona kojim se štiti nacionalni identitet u startu kasni.

A kako stoje stvari, ništa se u skorije vreme neće promeniti. Nijedna institucija nije od nadležnih državnih organa dobila obaveštenje ili uputstvo šta treba da učini i kako da primeni zakon. Bilo je predviđeno i da Vlada Srbije osnuje savet, u kome će većinom sedeti lingvisti, a koji će biti zadužen da prati stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika i sprovođenja mera kojima se štiti ćirilica. Ni to se nije dogodilo, niti je iko kontaktirao sa našim jezikoslovcima.

Odgovor na pitanje šta je sprečilo nadležne institucije da se spreme za primenu zakona, iako je vremena bilo dovoljno - nemamo. Možemo samo da nagađamo, a jedna od sumnji je da propis nije ni donet da bi se primenjivao. Iskustva sa ignorisanjem zahteva i apela stučne javnosti imamo - jedan zakonski predlog o zaštiti ćirilice godinama je čamio u fioci, a onda je - odbačen.

Da li je takva sudbina namenjena i ovom zakonu? Nadamo se da nije i da će država pokazati da je usvojen da se primenjuje i da su joj srpski jezik i nacionalno pismo od najvećeg državnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)