DILEMA U CRNOJ GORI NA PRAGU TURISTIČKE SEZONE: Radna nedelja, neradni ponedeljak?

B. Dabić

31. 05. 2022. u 00:08

UKIDANjE neradne nedelje aktuelizovano je uoči početka turističke sezone, a stavovi poslodavaca po ovom pitanju su oprečni.

ДИЛЕМА У ЦРНОЈ ГОРИ НА ПРАГУ ТУРИСТИЧКЕ СЕЗОНЕ: Радна недеља, нерадни понедељак?

Foto: EPA/Boris Pejović

Premijer Dritan Abazović kazao da neradna nedelja neće biti ukinuta bez dogovora, te da postoji mnogo modaliteta.

- Neradna nedelja neće biti ukinuta i radnici mogu da budu potpuno spokojni, osim u situaciji ako to ne bude dogovor sa svim sindikatima, poslodavacima i drugim strukovnim udruženjima - rekao je Abazović novinarima u Budvi.

Ukoliko taj konsenzus ne bude postignut, ostaće na snazi postojeće stanje.

- Kada je reč o neradnoj nedelji, nije modalitet samo da se ona ukine. Postoji mnogo modaliteta vezano za neradnu nedelju. Ako bude radna nedelja, može biti neradni ponedeljak. Duple dnevnice bi svakako ostale, što bi svakom radniku omogućilo da prihoduje između 120 i 170 evra mesečno više, kada govorimo o nekim najzastupljenijim delatnostima - rekao je Abazović.

Premijer je dodao da postoje i mnogi drugi modaliteti, ali da ga generalno raduje što građani reaguju na takve teme, da se razmišlja o ekonomiji i turističkoj sezoni. 

Podsetimo, neradna nedelja u Crnoj Gori uvedena je 20. oktobra 2019. godine, čime je rada u poslednjem danu sedmice oslobođeno oko 37 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine.

Zakonom je predviđeno da se nedeljom i praznicima kupovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za kupovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)