BLAŽA ŠTITI IMUNITET: Uhapšeni predsednik Privrednog suda pred istražnim sudijom Višeg suda u Podgorici

S. ĐOKIĆ

12. 05. 2022. u 08:50

PREDSEDNIK Privrednog suda Blažo Jovanić saslušan je u podgoričkom Višem sudu. Njega je saslušao sudija za istragu - Dragoje Jović koji će nakon saslušanja doneti odluku da li će uhapšenom odrediti pritvor do 30 dana, što je tražilo Specijalno državno tužilaštvo zbog mogućeg uticaja na svedoke.

БЛАЖА ШТИТИ ИМУНИТЕТ: Ухапшени председник Привредног суда пред истражним судијом Вишег суда у Подгорици

Osim Jovanića juče su se pred sudijom našli još neki pripadnici stečajne mafije, Foto arhiva

Odluka o donošenju konačne odluke o pritvoru u slučaju Jovanića zavisi od ostalih slučajeva. Za određivanje do 30 dana zatvora Viši sud bio dužan da uputi zahtev Sudskom savetu da se prvom čoveku Privrednog suda skine sudijski imunitet. Podsetimo, Jovanić je uhapšen u ponedeljak zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je oštetila državu za više desetina miliona evra. Iz SDT-a i Uprave policije nisu se ni juče oglašavali povodom ovog slučaja, a nezvanično saznajemo da se sumnjiči za zloupotrebe u čak devet predmeta.

Osim Jovanića, uhapšeni su stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković i Radovan Radinović, advokatica Snežana Jović i vlasnici firmi za privatna obezbeđenja Pavić Globarević i Darko Perović.

Izvor "Novosti" tvrdi da se na spisku nalazi još jedna osoba koja je trenutno nedostupna istražnim organima. Takođe, isti izvor tvrdi da je ovo samo jedna u nizu akcija usmerena protiv stečajne mafije i da se narednih dana mogu očekivati nove.

Blažo Jovanić, FotoIn4s

SAD su pozdravile hrabrost i rešenost glavnog specijalnog tužioca u Crnoj Gori Vladimira Novovića i drugih zvaničnika u tužilaštvu i organima za sprovođenje zakona koji, kako navode, rade na iskorenjivanju endemske korupcije i pozivanju javnih zvaničnika na odgovornost.

Povodom nedavnog hapšenja predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića i bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neimenovani portparol Stejt departmenta rekao je da SAD ne mogu direktno da komentarišu specifične slučajeve, ali da je ključno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Iz Stejt departmenta navode da korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilišuću ulogu u Crnoj Gori, nanose štetu ekonomiji, obeshrabruju investicije, okrnjujući pritom demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je, kako navode, da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspešno procesuiranje slučajeva na visokom nivou. Iz Stejt departmenta kažu i da će jaki, dobro obrazloženi slučajevi, koji rezultiraju osudama, poboljšati poverenje javnosti u institucije, tako što će pokazati da niko nije iznad zakona.

OD RADNIKA "VEKTRA BOKe" 14 PRIJAVA

PROTIV Blaža Jovanića (na slici) i menadžmenta "Vektra Boke" hercegnovska NVO Bivši radnici "Vektra Boke" podneli su 14 krivičnih prijava, podseća predsednik ove organizacije Đorđe Rajak. Malverzacije na koje su ukazivali odnose se na kupoprodajni ugovor, privatizaciju i stečajni postupak u "Vektri". Rajak ističe i da kompanija pojedinim radnicima duguje po 15 godina doprinosa, zbog čega mnogi nisu mogli da ostvare uslove za penziju, a neki su u međuvremenu preminuli. Za to je, prema mišljenju radnika, najveći krivac Privredni sud. Radnici ističu da je nesporna činjenica da se radi o razvlačenju stečajnog postupka, kako bi se pljačkala imovina nekadašnjeg hercegnovskog giganta HTP "Boka".  V. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju