VUČUROVIĆ OSUDIO INCIDENTE NA CETINJU: "Montenegrini kojima su puna usta antifašizma prednjače u fašizmu!"

Novosti onlajn

27. 04. 2022. u 16:28

KAO predsednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine CG najoštrije osuđujem ničim izazvane, fašističke napade ekstremista sa Cetinja na decu iz Nikšića, što je bio klasičan primer raspirivanja nacionalne i verske netrpeljivosti, ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, a u ovom slučaju su direktno ugrožena i povređena prava deteta - saopštio je Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta.

ВУЧУРОВИЋ ОСУДИО ИНЦИДЕНТЕ НА ЦЕТИЊУ: Монтенегрини којима су пуна уста антифашизма предњаче у фашизму!

Foto: DF

- Zbog svega navedenog, nadležni organi su dužni da pod hitno otkriju organizatore i učesnike ovoga sramnog napada na đecu iz Nikšića. 

- Naravno, incidenti sa ovakvom pozadinom nikako nisu slučajnost, niti je ovo neka novost za Cetinje poslednjih decenija, jer se u tom gradu u kontinuitetu dešavaju napadi sa elementima fašizma, kako na Srbe tako i na sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. I zaista je zabrinjavajuće da u gradu koji je bio nosilac ideje oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda dođe do ovakve eskalacije mržnje, i da se tu gde je srpstvo dobilo najsnažniji zamah od Kosova, pokušava sprečiti pevanje pesme ,,Veseli se srpski rode’’. Naravno, ti pokušaji su uzaludni, ali došli smo u jednu tragičnu situaciju da je jednom broju Cetinjana danas bliža ideologija fašiste Sekule Drljevića nego svi Petrovići-Njegoši i kosovski zavet koji se iznedrio pod Lovćenom - kazao je on.

Jovan Vučurović, Foto Arhiva Novosti

Vučurović naglašava da zbog grupe koja gotovo uvek stoji iza ovakvih sramnih napada, a uglavnom dolazi iz struktura bivšeg režima, ispaštaju ostali građani Cetinja koji se sigurno stide zbog onih koji su spremni da napadaju decu iz Nikšića.

- Nažalost, ovaj sramni napad nije osudio ni predsednik opštine Cetinje, koji je svojim izjavama samo pokazao da i on ideološki pripada huliganima koji svojim ponašanjem i primitivizmom brukaju Cetinje i bukvalno ga izoluju od ostatka Crne Gore. Ova mržnja i fašizam sigurno ne bi poprimili ovakve razmere da se poslednjih godina makar neko od onih koji su vodili ovu opštinu ogradio od ovakvih napada, nego su uvek izražavali solidarnost sa izgrednicima, i to se nije slučajno radilo. Ovaj težak incident otkriva i kako se u montenegrinskim krugovima jeftino koristi termin antifašizam, a upravo takvi kojima su puna usta antifašizma prednjače u fašizmu - precizirao je Vučurović.

On navodi da kao predsednik Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, poziva i ombudsmana da preduzme mere u okviru svojih nadležnosti, jer je to njegova obaveza.

- On je institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije, on promoviše, štiti i unapređuje prava deteta, koja su na Cetinju teško ugrožena. Što se tiče pojedinih soroševskih NVO, kojima su puna usta prava i sloboda, od njih ne očekujem reagovanje jer i oni pripadaju ovom ,,civilizacijskom“ krugu kao i ekstremisti sa Cetinja - zaključio je on.

(Borba.me)

BONUS VIDEO:

KRŠTENjE ČUVA DUŠU ZA VEČNOST: Sveta tajna na jezeru Krupac kod Nikšića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni