SNP, DF I DEMOKRATE SAMI FORMIRAJU VLAST U BERANAMA? Krivokapić i Milačić „nebitni“

Novosti onlajn

28. 03. 2022. u 14:29

SOCIJALISTIČKA narodna partija nije doživela svoj krah kako su mnogi politički akteri i očekivali i najavljivali, već je samo učvrstila svoju političku poziciju.

СНП, ДФ И ДЕМОКРАТЕ САМИ ФОРМИРАЈУ ВЛАСТ У БЕРАНАМА? Кривокапић и Милачић „небитни“

Vladimir Joković na partijskom skupu / Foto SNP

To su pokazali lokalni izbori u Beranama gde je SNP (posle DPS-a) pojedinačno najjača partija. Ovo je bio rezultat koji je iznenadio mnoge i umnogome izmenio političku realnost kako u Beranama, tako i u celoj Crnoj Gori.

SNP je zaista ostvario sjajan rezultat u Beranama, ali ipak, minorniji politički akteri u potpunosti žele da isključe Socijalističku narodnu partiju iz ikakvih pregovora jer su, kako navode, izdajnici. Interesantno je što te političke partije baziraju svoju politiku na konstantnom ponavljanju reči „izdaja, izdaja“, pokušavajući da pridobiju glasače SNP-a, a SNP je upravo partija koja im je pokazala svoju snagu na ovim izborima čvrsto pokazavši svoju stabilnost, ali i jasno stavivši do znanja da oni moraju biti deo pregovora.

SNP mora dati gradonačelnika

Prosta politička kalkulacija nas dovodi do jednog zaključka – SNP je osvojio najviše mandata i mora dati gradonačelnika. To propisuju svi političko–moralni zakoni. Oni su stranka koja je osvojila najveći broj glasova na izborima među pobednicima, a dolazak gradonačelnika iz njihovih redova je neupitan.

Istina, vlast se može formirati i bez SNP-a i DPS-a, ukoliko bi vlast formirali Za budućnost Berana, Demokrate, Berane sad, Ujedinjena i Prava Crna Gora, ali je li to pametan politički potez?

Čelnici SNP-a su sinoć poslali oštre političke poruke ka svojim potencijalnim partnerima – ili ćete razgovarati sa nama o formiranju vlasti u Beranama, ili ni vi nećete više biti vlast u Nikšiću, Mojkovcu itd…

Bez Krivokapića se može, vlast mogu formirati po starom modelu iz 2018: SNP-DF-Demokrate

Sa druge strane, ukoliko bismo govorili o sledećim kalkulacijama, potencijalno se vlast može formirati bez onih koji u suštini i ne predstavljaju prejak politički faktor, a to je primarno stranka premijera u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića.

Uzevši u obzir da ne predstavlja veliku političku štetu ukoliko bi stranka premijera Krivokapića ušla u opoziciju, onda je možda i moguće to odraditi.

Naravno, u tu kombinatoriku bi gotovo sigurno upala i Prava Crna Gora sa njenim liderom Markom Milačićem, koji je svoju politiku svodio na populizam konstantno ponavljajući kako je SNP izdao, a to mu je donelo dva mandata u lokalnom parlamentu.

Odluka na Frontu

Demokratski front u ovom slučaju ima najinteresantniju poziciju s obzirom na to da predstavlja most preko kog se mogu pomiriti Demokrate i SNP. Podsećamo, ključna politička poruka koju je imao SNP je da oni moraju biti deo vlasti i da neće pristati ni na kakve ucene.

Podsećamo, sinoć je poslanica DF-a Jelena Božović kazala da će SNP biti partner DF-u za pregovore, ali i da će se oni dogoditi samo ukoliko SNP ne uđe u manjinsku vladu.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati