IMA LI VLASTI BEZ DPS? Mandatar nove vlade trebalo bi do kraja sedmice da saopšti koncept i program kabineta

V. KADIĆ

21. 03. 2022. u 08:38

DRITAN Abazović, mandatar za sastav nove 43. Vlade Crne Gore, nakon završenih konsultacija sa predstavnicima dela vlasti (SNP) i opozicije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista, do kraja sedmice saopštiće koncept i program budućeg kabineta.

ИМА ЛИ ВЛАСТИ БЕЗ ДПС? Мандатар нове владе требало би до краја седмице да саопшти концепт и програм кабинета

Poslanici DPS i URA / Foto Skupština CG

Planirano je da nova izvršna vlast ima 18 ministarstava i tri potpredsednička mesta vezana za resore. Vladu, kako je Abazović najavio trebalo bi da čine Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija i stranke manjina iz redova Bošnjaka i Albanaca. U ministarskim foteljama neće biti Milovih sledbenika? Ipak, mnogi su sumnjičavi da članstvo DPS za glasove podrške zauzvrat ne očekuje da dobije stolicu, koliko god vruća bila.

Prema saznanjima "Novosti", Bošnjačkoj stranci koja u parlamentu broji tri poslanika trebalo bi da pripadne isto toliko resora u Vladi. Mesto potpredsednika pripalo bi upravo Ibrahimoviću koji bi pokrivao resor kapitalnih investicija (energetika i saobraćaj). Bošnjacima pripada i Ministarstvo rada i socijalnog staranja koji će navodno "pokriti" Kenana Strujić Habić. Isti broj resora dobiće i albanske partije - ministarstva za ljudska i manjinska prava, nauke i digitalnog društva i javne uprave. Kandidati su Mehmed Zenka, Fatmir Đeka i Maraš Dukaj.

Partiji Vladimira Jokovića SNP trebalo bi da pripadne čak šest resora. Mesto potpredsednika Vlade i resora poljoprivrede preuzeće Dragoslav Šćekić, ministarstvo zdravlja Zoran Terzić, ministarstvo prosvete Miomir Vojinović, ministarstvo sporta Vasilije Lalošević, ministarstvo finansija mr Aleksandar Damjanović i ministarstvo pravde Marko Kovač. Kao nestranački kandidat za poziciju šefa diplomatije kandidat je Vladimir Radulović, koji je bio državni sekretar u tom resoru i obavljao dužnost ambasadora Crne Gore u Belgiji.

Od kadrova iz URA zasad je izvesno da će Goran Đurović biti ministar ekonomskog razvoja, a vicepremijerkaće biti Jovana Marović uz pokrivanje evropskih integracija. Očekuje se da preostala mesta preuzmu izvršni direktor URA Zoran Mikić, potpredsednik stranke Filip Adžić i direktorka Ana Novaković Đurović.

Priča se da bi neki od ministara u vladi Zdravka Krivokapića, kojoj je nepoverenje izglasano 4. februara, mogli postati ministri u manjinskoj vladi. Pominju se odlazeći - šef diplomatije Đorđe Radulović, kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

POVRATAK

PORTPAROL i poslanik DPS u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić reagovao je na navode funkcionera GP URA Luke Rakčevića da se "DPS neće vratiti na vlast i da ne može zaustaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije". Nikolić je poručio da izglasavanjem manjinske vlade svaka odluka zavisi isključivo od DPS i označava povratak te partije na vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati