AMERIKA SE PLAŠI... Oštro saopštenje ambasade Rusije u Crnoj Gori!

V. K.

20. 03. 2022. u 16:51

AMBASADA Rusije u Crnoj Gori uputila je crnogorskoj javnosti komentar povodom sve češćih antiruskih izjava koji prenosimo integralno:

АМЕРИКА СЕ ПЛАШИ... Оштро саопштење амбасаде Русије у Црној Гори!

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Povodom rusofobičnih izjava američkih diplomata u crnogorskim medijima u poslednje vreme i posebno „autorskog teksta“ ambasadora SAD Dž. Rajzing Rajnke, od 10. marta ove godine, želeli bismo da ukažemo na sledeće. Reklo bi se, da u njihovom zanosu, kojim žele da prikriju histeriju zbog uništavanja projekta, koji je godinama sprovodio Vašington u cilju stvaranja „anti-Rusije” od Ukrajine, da su američke kolege izgubili realnost. Predsednik V. Zelenski je priznao nemogućnost njegove zemlje da pristupi NATO-u.

Rusko-ukrajinski pregovori su u toku. Kijev predlaže neutralnost prema austrijskom ili švedskom modelu, razmatra se demilitarizacija Ukrajine uz očuvanje sopstvene vojske, ali bez inostranih vojnih baza. Ovo može da se razmatra kao kompromisna varijanta. Međutim, izbor vremena od strane američkih diplomata za komprimiranje rusofobije u crnogorskim medijima, verovatno, nije slučajan. Pokušavajući da povežu unutarcrnogorsku situaciju sa događajima u Ukrajini, predstavnici Stejt departmenta očigledno žele da odvuku pažnju od činjenica, koje su izašle na videlo tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Postalo je očigledno da upravo američki savetnici podstiču i pomažu kijevskom režimu u proizvodnji biološkog i nuklearnog oružja. Proizvodnja nuklearnog oružja od strane Kijeva, a kako se ispostavlja – kompetencije, tehnologiju, sirovine i sredstva isporuke oni imaju, isprovocirala bi početak nuklearnog rata i značila bi pretnju po bezbednost čitavog sveta. O posledicama upotrebe municije sa osiromašenim uranom na Zapadnom Balkanu od strane Amerikanaca se zna ne po čuvenju. Poznato je da je jedan od inicijatora NATO bombardovanja Jugoslavije bio sadašnji predsednik SAD Dž. Bajden. SAD se plaše publiciteta o istraživanjima oko pripremanja biološkog oružja, koje oni finansiraju na teritoriji niza, pre svega postsovjetskih država. Njihovo delovanje je suprotno Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

Sve se ovo dešava u neposrednoj blizini od teritorije Rusije. Tako da ovde pretnje Rusiji uopšte nisu „izmišljene“, kako tvrde američki diplomati. Realne su bile i pretnje Donbasu i stradanja četvoromilionskog stanovništva, pred kojima su tokom osam godina zatvarali oči SAD, NATO i Evropska unija. Sada su već poznati planovi agresije Kijeva u martu ove godine na DNR, LNR i čak na ruski Krim.

Šta zaista čudi u „autorskom tekstu“ ambasadorke SAD to je neosnovan zahtev upućen svim političkim liderima i liderima civilnog društva Crne Gore da bez dvoumljenja osude aktivnosti Rusije. Očigledno je da ćeprema ovome kriterijumu u američkoj ambasadi ponovo odlučivati ko je ovde „dostojan“, a ko „nedostojan“ partner. Uzgred, ambasada SAD u Ukrajini ima bogato iskustvo odabira kadrova na ministarske položaje, čak su i državljane SAD tamo gurali – tako je gore pomenutim programom razvoja biološkog oružja sa položaja ministra zdravlja Ukrajine rukovodila američka državljanka U.Suprun.

Uzgred, kada SAD ili drugi zagovornici sankcija pozdravljaju priključivanje Podgorice antiruskim merama Evropske unije i NATO saveznika nije suvišno da podsetimo da su se oni sami unapred pripremali za uvođenje sankcija – SAD 2021. godine, kada su za tri puta povećali otkup ruske nafte. Dok Velika Britanija u januaru 2022. godine kada je samo u toku jednog meseca potrošila rekordni iznos od 2,6 milijardi funti sterlinga za kupovinu nafte, gasa, uglja, koksa itd. iz Rusije. Naravno, naša su pitanja retorička, za razmišljanje. Za razliku od stroge učiteljice iz Vašingtona, nemamo spisak crnogorskih političara u rukama, spremajući se da stavimo „plus“ ili „minus“ pored svakoga prezimena. Tako, očigledno, izgleda sloboda i nezavisnost u okvirima „poretka, zasnovanog na pravilima“.

Nekoliko pitanja onima koji bespogovorno podržavaju Kijev

Ne pokušavajući sa svoje strane nimalo da utičemo na mišljenje crnogorskih političara i javnih funkcionera, želeli bismo da postavimo nekoliko pitanja onima koji zastupaju bespogovornu podršku kijevskim vlastima.

Da li se ova bespogovorna podrška odnosi na mogućnost ulaska u NATO zemlje koja razrađuje nuklearno i biološko oružje, koje bi svakog trenutka moglo pasti u ruke podivljalih nacionalista?

Da li podržavate postojanje mini-koncentracionih logora Oružanih snaga Ukrajine (VSU) u Donbasu, spaljivanje desetina živih ljudi u Domu sindikata u Odesi 2.maja 2014. godine, uništavanje od strane VSU desetina hiljada stanovnika Donbasa tokom poslednih 8 godina, korišćenje mirnog stanovništva kao živog štita od strane nacionalističkih bataljona, zarobljavanje dece kao talaca i primenu zabranjenih kasetnih bombi, između ostalog i u centru Donjecka, 14. marta ove godine?

Da li vaša podrška obuhvata i poziv ambasade Ukrajine u Podgorici za formiranje jedinica plaćenika, što je u suprotnosti sa crnogorskim zakonodavstvom i obećanje ukrajinskih diplomata da će nađubriti ukrajinsku zemlju tijelima ruskih diplomata u Crnoj Gori (jeste, imamo skrinšot)?

Pentagon i Ukrajina demantuju, ali...

Podsećamo, Pentagon tvrdi da Amerika ne proizvodi biološko oružje u Ukrajini, ali je državna podsekretarka SAD-a Viktorija Nuland na direktno pitanje "da li Ukrajina ima hemijsko ili biološko oružje" odgovorila da "Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje, zapravo, sada brinemo da ruske trupe, ruske snage, možda nastoje da preuzmu kontrolu nad njima". Takođe, Ukrajina zvanično tvrdi da ne proizvodi nuklearno oružje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)