JEVANĐELJE ZA "LUČE U TAMI CRNE GORE": U Bijelom Polju uručena Državna nagrada "Miroslavljevo Jevanđelje" (FOTO)

M. S.

21. 02. 2022. u 18:38

KNjIŽEVNOST ima i taj zadatak da uspravi čoveka pod nebom, na tom zadatku je, svakako, i naš istaknuti pisac Milutin Mićović čija reč je ponekad jetka, ali njegova reč se pamti.

ЈЕВАНЂЕЉЕ ЗА ЛУЧЕ У ТАМИ ЦРНЕ ГОРЕ: У Бијелом Пољу уручена Државна награда Мирослављево Јеванђеље (ФОТО)

Foto: M.S.

- Nadamo se da će književnik Mićović još dugo biti sa nama i pisati i osvajati još veće i značajne nagrade. A pamtiće se i po tome što je zavredio Miroslavljevo jevanđelje.

Ovo je danas u Bijelom Polju kazao direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno umetničkog stvaralaštva u Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta Andrija Radulović, uručujući državnu nagradu "Mirosavljevo jevanđelje za 2020 godinu priznatom književniku iz Nikšića Milutinu Mićoviću, za knjigu "Luče u tami Crne Gore", objavljenu 2021.godine.

- Ovom nagradom Crna Gora priključuje se velikoj kulturnoj srednjovekovnoj srpskoslovenskoj, ćiriličnoj tradiciji, koja je i na prostoru Crne Gore dala značajne kulturne plodove. U srednjovekovnoj Zeti 15. veka cvetala je ta kultura pisanja i prepisivanja i graditeljstva, a lice koje se izdvojilo u tom duhovnom, kulturnom i državotvornom podvigu je Jelena Balšić Lazarević, čuvena kći nebom osejanog Kneza Lazara Kosovskog - naglasio je Mićović, zahvaljujući se na velikim priznanju.

Foto: M.S.

- Miroslavljevo jevanđelje  je najstariji ćirilični spomenik na srpskom jeziku, ali o uopšte jedan od najznačajnijih spomenika hrišćanske slovenske kulture poslednjih decenija 12. veka - naglasio je predsednik žirija prof.dr Siniša Jelušić, ističući da je "grešni đak Gligorije dovršio ukras jevanđelja kneza Miroslava, sina Zavidinog, i zapisao da je nacrtao crvenimi crnim mastilom inicijale obojio ih zatim zelenim, crvenim i žutim i bledokestenjastim bojama "zastavio" zlatom. 

Jelušić je potom istako da je Mićovićev stvaralački princip dosledno primenjen u nagrađenoj knjizi "Luče u tami Crne Gore" i u skladu je sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi trostruko i jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora. 

Milutin Mićović se posebno ističe kao jedan od najboljih poznavlaca Njegoševog dela, ali i pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasleđa, istakao je predsednik ovogodišnjeg žirija prof.dr Siniša Jelušić.


  

BONUS VIDEO: 

VOJIN ĆETKOVIĆ POČASTVOVAN TITULOM VITEZA: Tri decenije Fondacije „Laza Kostić“


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)