LAVIĆ VREDAN OKO 200 HILJADA EVRA: Za krijumčarenje zaštićenih životinja zatvorska kazna

B. D.

15. 02. 2022. u 14:47

VREDNOST petomesečnog lava koji je uhvaćen u Budvi u prvoj polovini februara je procenjena na oko 200 hiljada evra. Podatak je objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

ЛАВИЋ ВРЕДАН ОКО 200 ХИЉАДА ЕВРА: За кријумчарење заштићених животиња затворска казна

FOTO: B. D.

Iz Agencije su naveli da su Specijalnom državnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

- Postoje osnovi sumnje da je delo izvršeno od strane više počinilaca, a vrednost ove egzotične i zaštićene životinje se nezvanično procenjuje na iznos od oko 200.000 evra - saopšteno je iz Agencije.

Apeluju na nadležne da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stave na raspolaganje kako bi se pristupilo ovom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Krivičnim zakonom Crne Gore je predviđeno da će se onaj ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora ili ko izbegavajući mere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili pretnje, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Foto: Printscreen Facebook/Alexandar Dragicevic

Iz Agencije ukazuju da je članom 311 određeno da, ko izvrši krađu zaštićenog prirodnog dobra, kazniće se zatvorom od jedne do šest godina, a ako je zaštićeno prirodno dobro oduzeto putem razbojničke krađe ili razbojništva ili ako vrednost ukradenog zaštićenog prirodnog dobra prelazi iznos od trideset hiljada evra, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do petnaest godina.

Napominju i da je članom 312 Krivičnog zakonika predviđeno da ko protivno propisima izveze ili iznese u inostranstvo ili uveze ili unese u Crnu Goru zaštićeno prirodno dobro ili posebno zaštićenu biljku ili životinju, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

BONUS VIDEO:

UHVAĆENO MLADUNČE LAVA: Danima bio u divljinama Crne Gore, životinju prebacuju kod veterinara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja