ZA ŠANSU DA BUDU RODITELJI 10.000 EVRA: U Baru potpisan memorandum o podršci parovima za vantelesnu oplodnju

B. DABIĆ

02. 02. 2022. u 06:34

OPŠTINA Bar omogućila je finansijsku podršku parovima kojima je neophodna medicinski potpomognuta oplodnja kako bi pokušali da se ostvare kao roditelji.

ЗА ШАНСУ ДА БУДУ РОДИТЕЉИ 10.000 ЕВРА: У Бару потписан меморандум о подршци паровима за вантелесну оплодњу

Foto D. Milovanović

Memorandum o saradnji juče su potpisali predsednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsednica NVO Fondacija "I ja imam pravo da budem mama" Žana Mihaljević.

Predmet memoranduma jeste pružanje podrške za borbu protiv neplodnosti i lečenje steriliteta, za što je Opština predvidela posebna sredstva Budžetom za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 10.000 evra.

- Namera nam je da mladim parovima pružimo još jednu šansu da se ostvare kao roditelji. Cilj društva je da podstiče rađanje dece - kazao je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Potpisivanjem memoranduma o saradnji podržana je inicijativa NVO Fondacija "I ja imam pravo da budem mama" da se pruži još jedna šansa parovima da se ostvare kao roditelji.

- Prvi put se susrećemo sa ovakvim načinom saradnje. Jedan od ciljeva koji smo sebi postavili formiranjem organizacije je delovanje na lokalnom nivou - kazala je predsednica udruženja Žana Mihaljević, ističući da je pomoć ljudima koji se leče od neplodnosti značajna u više segmenata, u finansijskom svakako, a važna je i podrška, razumevanje problema. - Osmislili smo program sa lekarima u inostranstvu, za lečenje neplodnosti, pre svega u Pragu, Solunu, BiH... Finansijskom podrškom iz Budžeta opštine Bar, parove koji su iskoristili zakonom predviđeno pravo na besplatne pokušaje u Crnoj Gori, slaćemo u inostranstvo da se leče kod lekara koji beleže najveću stopu začeća.

Potpisnici Raičević i Mihaljevićeva, Foto B. Dabić

Nama je cilj da se deca rađaju.

Opština Bar će u narednom periodu nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom, kazao je Dušan Raičević, predsednik Bara.

- Čini me sretnim što smo u mogućnosti da finansijski pomognemo parovima da se ostvare kao roditelji - rekao je Raičević, najavljujući da će naknada Opštine Bar za novorođenu decu kroz izmene i dopune Odluke iz 2018. godine verovatno biti uvećana. Svako dete više znači radost porodici, a i zajednici.

MINIMALNA CENA 2.500 EVRA

IAKO još ne postoji nacionalni registar, pretpostavlja se da svaki šesti par u Crnoj Gori ima problem da se ostvare kao roditelji. Njihova nada za dobijanje deteta je vantelesna oplodnja, ali ovaj proces, pored strpljenja i brojnih procedura kroz koje prolaze prilikom pripreme za postupak, iziskuje i dosta novca, minimalno 2.500 evra.

FOND PLAĆA ČETIRI POKUŠAJA

PREMA novom Zakonu čiju promenu je inicirala NVO Fondacija "I ja imam pravo da budem mama" preko Ženskog kluba poslanica, postupak vantelesne oplodnje četiri puta finansira Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG), ukoliko parovi, odnosno žene (do 45 godina), zadovoljavaju zakonske kriterijume.

- Oko 15 odsto parova u Evropi imaju problem da se ostvare kao roditelji. Za njih znači podrška države - kazala je Mihaljevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024