PONOVO SE NA ULICI BRANI IZBORNA VOLJA: Pred Crnogorcima vruća sedmica u kojoj će se na državnom nivou donositi značajne odluke

V. KADIĆ

01. 02. 2022. u 08:38

GODINU i po dana od pada DPS i formiranja nove vlasti gotovo neprekidno traje kriza u odnosima Skupštine i Vlade, kao i pobedničkih koalicija, koja kulminira ovih dana najavljenim smenama vicepremijera Dritana Abazovića, skraćenja mandata Parlamentu, pada Vlade Zdravka Krivokapića i smene šefa Skupštine Alekse Bečića.

ПОНОВО СЕ НА УЛИЦИ БРАНИ ИЗБОРНА ВОЉА: Пред Црногорцима врућа седмица у којој ће се на државном нивоу доносити значајне одлуке

Foto Skupština CG

Jedino je lider DPS-a i predsednik države Milo Đukanović siguran!

Za smenu Dritana Abazovića poslanici će se izjasniti 3. februara, a za tu odluku potrebna je natpolovična većina, odnosno 41 glas od ukupno 81 poslanika. Zasada je samo Demokratski front najavio da će glasati za njegovu smenu. Doduše to neće imati političku težinu jer će se već narednog dana, 4. februara glasati o smeni iste Vlade u kojoj je Abazović angažovan kao potpredsednik i koordinator bezbednosnog sektora. Kada je reč o skraćenju mandata Skupštini (zahtev podnela Vlada), takođe je potreban 41 glas kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ukoliko Krivokapićeva vlada ode sa scene, predsednik Crne Gore Milo Đukanović daje mandat za sastav nove Vlade grupaciji koja može da obezbedi 41 glas. Ako toga ne bude - slede izbori.

GP URA, nosilac koalicije "Crno na bijelo", je sredinom januara predložio formiranje manjinske Vlade. Međutim, za DF je ona neprihvatljiva, dok je za Demokratsku Crnu Goru i pomisao na njeno formiranje izdaja izborne volje građana. Ko će biti mandatar nakon pada vlade Zdravka Krivokapića biće odlučeno nakon što se završe konsultacije sa svim strankama. Ovo je juče saopštio Dritan Abazović, koji nije želeo da odgovori da li bi on mogao preuzeti ulogu predsednika Vlade.

- Manjinska ili tehnička vlada - to pitanje izaziva konfuziju, a radi se o identičnoj stvari. Ako taj predlog ima većinu, sve je jasno. Ako nema, postoje druge opcije - kazao je Abazović, dodajući da on nema ništa protiv organizacije vanrednih izbora.

Komentarišući proteste protiv smene Vlade, Abazović je rekao da građani imaju pravo da izražavaju svoje nezadovoljstvo.

- Država će odgovoriti ako neko bude pravio rušilačke demonstracije. Mnogo je pomogla izjava mitropolita Joanikija, da crkvu ne interesuju politički obračuni. Više od toga ne treba očekivati. Politika će se voditi suvereno iz Podgorice, iz institucija sistema - poručio je Abazović.

Otpor formiranju manjinskoj Vladi na ulicama Podgorice i drugih gradova iskazuju iz Demokratske Crne Gore i Prave Crne Gore. Poslanik Demokrata Momo Koprivica izjavio je da građane na ulice okupljaju "odbrana Ustava i odbrana od izdaje".

- Nećemo dozvoliti da pokradu izbornu volju, uzmu plate i dodatke i majke opet prevare - rekao je Koprivica na protestu u Podgorici, pozivajući građane iz svih krajeva Crne Gore da u petak dođu pred Skupštinu kako bi odbranili izbornu volju.

Dritan Abazović, Foto Tanjug

TEMELjNI UGOVOR

ABAZOVIĆ (na slici) je izjavio da Temeljni ugovor mora u potpunosti da bude usklađen sa Ustavom Crne Gore.

- Moramo sve dovesti u istu ravan. Radi se o tehničkom pitanju, i to pitanje treba staviti ad akta. Ako ima uslova da se potpiše, treba ga potpisati. Pravi se veliki bauk na nacrt tog dokumenta, što nije sporno. Potpisivanje temeljnog ugovora dobro je za pomirenje.

Preambula nije normativni deo. Nas interesuje normativni deo koji je usklađen sa zakonom - rekao je vicepremijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)