HERCEG NOVI NA PUTU SVETOSAVLJA: Mitropolit Joanikije se obratio na svečanoj akademiji (FOTO/VIDEO)

V. V.

27. 01. 2022. u 22:18

SVETOSAVSKI programi počeli su u Herceg Novom jutros a nastavljeni su večeras u Dvorani Park akademijom na kojoj je besedio mitropolit Joanikije, a učestvovala su deca sa veronauke, članovi horova Cvrkutići i Sveti Sava, predstavnici hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta.

ХЕРЦЕГ НОВИ НА ПУТУ СВЕТОСАВЉА: Митрополит Јоаникије се обратио на свечаној академији (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Vujnović

Predsednica društva Olivera Doklestić uručila je nagrade pobednicima literarnog konkursa  raspisanog u čast srpskog svetitelja i prosvetitelja i priznanje za životno delo vaspitačici u penziji Miri Femić.

Foto: V. Vujnović

- Sveti Sava nije slučajno izabran od toliko velikih ljudi u srpskom rodu da bude zaštitnik i pokrovitelj svih srpskih škola koje je i Crna Gora negovala naročito krajem 19. i početkom 20. veka, ali i u drugim oblastima gde je srpski narod žieo, i u Srbiji, Austrougarskoj i u dijaspori i tako je ostalo do dana današnjeg osim u Crnoj Gori. Mi imamo čudesan fenomen. Imamo svetosavske akademije koje se održavaju i po nekoliko dana, uglavnom celu nedelju dana traju svetosavske svečanosti i vidimo da je Sveti Sava svuda prisutan, a to se vidi po običajima, po moralu i po toponimima, posebno, po našim svetinjama, u duhovnosti i obrazovanju i kulturi umetnosti skoro da nema oblasti života koju Sveti Sava nije unapredio - kazao je mitropolit Joanikije.

Foto: V. Vujnović

Osvrnuo se potom na  položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Treba da podsetimo, pošto smo imali velike nesporazume sa našim vlastima unazad dve godine zbog pravnog položaja SPC u Crnoj Gori i čudo je time veće, da mi od Svetog Save negujemo odnose između crkve i države. NJegov nomokanon, odnosno Zakonopravilo ili Krmčija upravo uređuje odnose između crkve i države, daje svaki poredak i crkvi i državi... da bude sinhronija jer i crkva i država se bave narodom - zaključio je mitroploit Joanikije.

Govorio je potom hercegnovski publicista Nebojša Rašo i podsetio na ikone i freske Svetog Save u pravoslavnim crkvama i hramovima hercegnovskim, posebno onih osam njemu posvećenih,  ali je istakao i ostale istorijske i duhovne tragove koji su dokaz značaja ovog svetitelja u našem narodu.

Foto: V. Vujnović

- Novljanima se ispunila velika želja, kada se 1858. otvorila Srpska pomorska zakladna škola u Srbini. Ona je dobila svoju zastavu, bila je to crveno-plavo-bela trobojka sa  likom Svetog Save i natpisom."Pokažite da ste srpske majke deca, i hodite stopama ovog svetitelja", rekao je Rašo i dodao da nije  Sveti Sava u Boki samo na ikonama, freskama, u hramovima, on je u našim domovima, školama i zadužbinama, na našim slavama. Sveti Sava je sa nama kroz osam vekova borbe za očuvanje pravoslavne vere, srpskog imena, ćirilice, kroz školstvo na srpskom jeziku. Sveti Sava je bio sa nama u litijama za odbranu svetinja, on je večeras sa nama - poručio je Rašo.

Svetosavska saborna liturgija služena je jutros u crkvi Svetog Save na Savini  a služili su protojerej stavrofor Obren Jovanović, arhijerejski namesnik hercegnovski, iguman manastira Savina Makarije i jeromonah Pavle Pajić sa lokalnim sveštenstvom.

- Sveti Sava nije samo nastavnik već onaj koji usmerava narod kojim putem treba ići - kazao je jeromonah Pavle, sekretar Mitropolije crnogorsko primorske.

Praznik i slavu školarcima ali i svim građanima koji slave čestitao je protojerej stavrofor Obren Jovanović istakavši da  "kroz sunčeve zrake I u hladnom januarskom danu Sveti Sava miluje svoju decu."

BONUS VIDEO: SAVIN DUH I DANAS LEBDI NAD SVETINJOM - "Novosti" na prvom grobu svetitelja u Velikom Trnovu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ROMANTIKA NA NEŠTO MODERNIJI NAČIN: Hotel namenjen samo starijima od 16 godina koji znaju dobro da se zabave