POVRATAK NA ZELENE GRANE: Barska plovidba uplatila ratu kredita od sopstvenih sredstava nakon tri godine

B. Dabić

19. 01. 2022. u 13:37

NAKON tri godine Barska plovidba uspela je iz sopstvenih sredstava da plati ratu kredita u iznosu od 1,91 milion dolara Eksim banci (EXIM)koja je odobrila kredit za kupovinu dva teretna broda „Bar“ i Budva“.

ПОВРАТАК НА ЗЕЛЕНЕ ГРАНЕ: Барска пловидба уплатила рату кредита од сопствених средстава након три године

Foto B. Dabić

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom potpisan je 2013. godine. Grejs period trajao je pet godina (od 2013. do 2018. ), a u ovom periodu Barska plovidba je bila u obavezi da plaća samo kamatu.

-Kredit se plaća dva puta godišnje (do 21. januara i do 21. jula). Prva rata plaćena u julu 2018. godine iz sredstava Barske plovidbe. Posle toga država je platila šest rata. Barska plovidba AD je iz sopstvenih sredstava danas realizovala plaćanje rate za kredit prema kineskoj Eksim banci u iznosu od 1,91 milion dolara, koja dospeva za plaćanje do 21.januara, a po osnovu kredita uzetog za nabavku brodova „Bar“ i „Budva“, potvrđeno je Novostima u AD „Barska plovidba“.

Barska plovidba je uplatila osmu ratu iz sopstvenih sredstava. Podsetimo, Barska plovidba je polovinom decembra unajmila brod “Bar”, a ugovorom je preciziran dnevni najam od 19,85 hiljada USD.

Iz ove pomorske kompanije obaveštavaju da je Odbor Direktora „Barska plovidba“ prihvatio ugovor o najmu i drugog broda „Budva“, na period od 10 do 12 meseci, koji će važiti od 01. februara 2022.

Brod "Budva" Barske plovidbe

- Novi unajmitelj broda „Budva“ je kao i broda „Bar“ renomirana brodarska kompanija „NORDEN“iz Danske. Visina dogovorenog dnevnog najma za brod „Budva“ je skoro ista kao i za brod „Bar“ (manja za oko 4%) i pored činjenice da su najamnine na svetskom pomorskom tržištu, u proteklih nekoliko sedmica, pale za oko 30% u odnosu na berzanske iznose iz decembra prošle godine kada je zaključen najam za brod „Bar“ sa istom kompanijom na isti vremenski period. Ovo je još jedna potvrda kvalitetno dogovorenog budućeg komercijalnog angažovanja naših brodova, na osnovu čega se očekuje da će „Barska plovidba“ AD uspeti prihodovati dovoljno sredstava ne samo za izmirenje predstojećih obaveza već i za vraćanje ranijih dugova prema budžetu Crne Gore iz kojeg su umesto naše kompanije izmirivane rate kineskoj banci. navode iz Barske plovidbe.

KUPOVINA TRAJEKTA NA LINIJI BAR-BARI-BAR

Na osnovu ugovora, imaćemo prihode ne samo za nesmetan rad i poslovanje u narednoj godini, već ćemo moći da u potpunosti isplatimo dugove. Imamo dve rate sledeće godine u januaru i julu prema kineskoj banci, koje ćemo sigurno platiti, i ne samo to nego i vratiti nekoliko rata koje smo dužni državi, koja je u prethodnom periodu morala da plati nekoliko rada kada su najamnine bile loše, kazao je izvršni direktor Barske plovidbe Zoran Tajić. Prema njegovim rečima, ukoliko i ubuduće prihodi Barske plovidbe budu solidni, može se razmišljati i o kupovini trajekta koji će ploviti na liniji Bar - Bari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri