BUDŽET BARA DOGODINE 23 MILIONA EVRA: Grade i dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju i azil za napuštene životinje

B. DABIĆ

17. 12. 2021. u 18:24

BUDžET Opštine Bar za 2022. godinu je predviđen na oko 23 miliona evra, a predlog su usvojili odbornici u Skupštini Opštine Bar većinom glasova.

БУЏЕТ БАРА ДОГОДИНЕ 23 МИЛИОНА ЕВРА: Граде и дневни центар за децу са сметњама у развоју и азил за напуштене животиње

Foto: S.Petović

Dok su čelnici Opštine Bar mišljenja da je predloženi bužet razvojni, navodeći da je 42 % planiranih sredstava za kapitalna investiranja, sa druge strane iz redova opozicije uz kritičke osvrte tvrde da je budžet “izborni”.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Bar Ivana Backović kazala je da su ukupni primici opštine za narednu godinu utvrđeni u iznosu od 23,230,000 evra. Najveće učešće u planiranim primicima imaju porezi, koji su planirani u iznosu od 12.300 evra i koji predstavljaju skoro 53 odsto ukupnog budžeta.

Predloženi budžet, istakla je Backović, je realan i održiv i da se u celosti može realizovati u narednoj godini.

Sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije Vido Dabanović istakao je da su primici kapitalnog budžeta planirani u iznosu od 8.5 miliona evra, koji će najvećim delom biti utrošeni na realizaciju projekata u Ilinu, Topolici III, Velikom Pijesku i Sutomoru, tj. na onim prostorima na kojim, kako je kazao Dabanović, postoji najveća investiciona aktivnost ulaganja od strane investitora.

FOTO: B.Dabić

Odbornik Demokrata Momčilo Leković podsetio je da ulazimo u izbornu godinu što se jasno vidi i po ovom dokumentu.

-Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Siguran sam da će to biti poslednji. Građani ne žive samo tokom izborne godine, odnosmo u mesecu izborne kampanje već žive sve četri godine mandata, kazao je Leković.

U završnoj reči predsednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da činjenica da je skoro 42 odsto budžeta planirano za kapitalne investicije govori u prilog tome da je u pitanju razvojni budžet.

Raičević: Budžet je razvojni

- Za mene postoje dve vrste budžeta – razvojni ili sanacioni. Mi nemamo sanacioni, već razvojni. Da li je izbornu, ja tu kategoriju ne poznajem i ne prepoznajem - kazao je Raičević, dodavši da je razvoj interes svih.

Raičević se i ovom prilikom osvrnuo na sredstva koja se iz državne kase izdvajaju za Opštinu Bar, kazavši da se ni prethodni budžeti u delu kapitalnih projekata nisu adekvatno tretirali opštinu Bar.

- Očigledno se nastavlja loša praksa, s tim što je ta praksa dodatno pogoršana činjenicom da u ovom konkretnom slučaju opština Bar poslednja rangirana na tablici kojom se predstavlja iznos sredstava koja se dodeljuje opština - istakao je Raičević.

Foto: B. D.

Previđen i dnevni centar za decu sa poisebnim potrebama

- Najveći izdaci kapitalnog budžeta namenjeni su za lokalnu infrastrukturu i oznose 6,130,00 evra. Sem toga, planirana su sredstva za otkup zemljišta u iznosu od 1,950,000 evra i izgradnju objekata u iznosu od milion eura - istakao je Dabanović.

On je dodao da se sumirajući izdatke zapaža da su veći za 1.230 evra i planirano je da se nadomeste od sredstava operativnog budžeta.

- Kandidovano je nekoliko projekata, između ostalih Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju, Azil za napuštene životinje, školske sale u Mrkojevićima, koji se tumače kao objekti od opšteg značaja - naveo je Dabanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju