RADNICI NE DAJU DA SE KAP UGASI: Rukovodstvo Kombinata aluminijuma naložilo juče zatvaranje pogona elektrolize

Z. Z.

16. 12. 2021. u 08:40

GENERALNI menadžer Kombinata aluminijuma Podgorica Nebojša Dožić, dao je juče nalog upravniku Elektrolize da počne gašenje ćelija u tom pogonu, a "Elektroprivredu" obavestio da od danas smanji isporuku struje za dva megavat-sata.

РАДНИЦИ НЕ ДАЈУ ДА СЕ КАП УГАСИ: Руководство Комбината алуминијума наложило јуче затварање погона електролизе

Kombinat aluminijuma Podgorica

To znači, kako nam je rekao, gašenje sedam od ukupno 152 ćelije.

S druge strane radnici su jednoglasno na zboru odlučili da neće učestvovati u gašenju Kombinata.

- Zaposlenima sam se na zboru objasnio kakva je sudbina KAP koja je trenutno u rukama zaposlenih. Ako žele mogu da nastave sa radom, ako ne ugasićemo KAP. EPCG kao vlasnik energije ima mogućnost da profitira i da ostavi Kombinat da radi - izjavio je Dožić.

S druge strane radnici su protiv zatvaranja Kombinata, ali strahuju da će se sam od sebe ugasiti, jer sirovina ima za deset do 12 dana.

- Obratili smo se Vladi. Tražimo povezivanje radnog staža, kreiranje socijalnog programa. Što se tiče najave iz "Elektroprivrede" da radnicima isplaćuju 24 bruto zarade iz profita od prodaje struje na berzi tražimo garanciju Vlade za tu ponudu - rekao je Branko Odović iz pogona Elektrolize.

Dritan Abazović, potpredsednik Vlade rekao je da će na sednici Vlade danas detaljno razmotriti dešavanja u KAP.

- Svestan sam da je udeo KAP u bruto društvenom proizvodu veliki. Država je tu da pomogne, ali niko nema magični štapić i privatne kompanije bi trebalo da budu toga svesne. Ako je solucija da EPCG preuzme KAP u jednom vremenskom periodu, lično nemam ništa protiv - kazao je Abazović.

Zborovi svaki dan

Radnici su najavili da će nastaviti sa okupljanjem ispred fabrike, tako što će održavati zbor svakog dana.  Zaposleni su uporni u nastojanju da sačuvaju radna mesta, a  na zborovima će odlučivati šta im je činiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave