SUDBINA KOMBINATA I DALJE JE NEIZVESNA: Sindikat i radnici KAP traže da vlada nađe rešenje za opstanak pogona

I. D. STOJADINOVIĆ

11. 12. 2021. u 08:38

SUDBINA podgoričkog giganta, Kombinata aluminijuma, još uvek nije poznata, iako je ostalo svega nekoliko dana do najavljenog početka gašenja proizvodnje.

СУДБИНА КОМБИНАТА И ДАЉЕ ЈЕ НЕИЗВЕСНА: Синдикат и радници КАП траже да влада нађе решење за опстанак погона

Foto Vlada CG

Radnici su na protestu poručili da neće gasiti svoja radna mesta, dok su sindikalne organizacije podržale zaposlene i pozvale Vladu da nađe rešenje kako više od 500 porodica ne bi završilo ispod linije siromaštva. Vlada ne isključuje opciju da Elektroprivreda preuzme fabriku, ali čekaju da se po tom pitanju izjasni i vlasnik.

Unija slobodnih sindikata apelovala je na državu da nađe rešenje kako se KAP ne bi ugasio. Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da država ne sme dozvoliti da se KAP ugasi, pogotovo jer je aluminijum metal čijom preradom može da se zaradi na tržištu ako se kompanija bude mudro vodila.

- U tom smislu država bi morala da pruži određenu podršku. Od 2013, od kada je KAP kroz privatizaciju dobio novog većinskog vlasnika "Uniprom", imamo katastrofalnu situaciju kada je u pitanju položaj radnika. Ovo je novi dramatični trenutak - rekao je Keković.

Prema njegovim rečima, došlo se u situaciju da se sa gašenjem KAP-a gasi i zadnje privredno društvo koje radi u industriji, što je najveća šteta koju je Crna Gora doživela, jer je sve transformisano u ugostiteljstvo i trgovinu.

Vlasnik "Uniproma" Veselin Pejović ranije je najavio da će od 15. decembra početi plansko gašenje KAP-a, i da je završio sa pregovorima. Dan nakon zvanične najave o gašenju, u Ministarstvu ekonomskog razvoja održan je sastanak u vezi sa sudbinom KAP-a na kojoj je bio i Nebojša Dožić, generalni menadžer "Uniprom KAP-a", koji je izneo spremnost da EPCG preuzme kompaniju.

- U ime radnika sam došao da predstavim šta se radi u KAP-u - kazao je Dožić.

Predstavnici Sindikata, Obradovićeva, Keković i Mitrović, Foto MINA

Da li će ova opcija ući u razmatranje, predstavnici Vlade nisu potvrdili. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da prvo moraju da vide da li iza te ideje stoji i vlasnik "Uniproma" Veselin Pejović, kako bi ona išla u dalje razmatranje, ali i da je želja Vlade da se industrija aluminijuma sačuva.

Bojanić je juče saopštio da mu je Dožić telefonom javio da je uprava fabrike dala nalog za gašenje ćelija, međutim, menadžer KAP-a demantovao je ministra poručujući da nema reči o gašenju pogona pre 15. decembra.

Predsednica Sindikata metalaca, Sandra Obradović dala je punu podršku radnicima da ne gase ćelije.

- Ne sme se dozvoliti da se poslednji stub odbrane metalske industrije ugasi. Moguća rešenja da se pronađu kako znaju i umeju - rekla je Obradovićeva.

GAŠENjE JE NEODGOVORNO

ČLAN Izvršnog odbora sindikalne organizacije KAP-a Miomir Mitrović saopštio je da su, prema njegovim saznanjima, aerodromi povezani na dalekovodu KAP-a, tako da bi bilo krajnje neodgovorno ugasiti fabriku.

- Isključivo Vlada treba da nađe rešenje i kaže da li joj je potreban KAP ili ne. Ovim ljudima treba da izađu u susret - poručio je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)