VODA U PLJEVLJIMA I DALJE NIJE ZA PIĆE: Građani do daljnjeg kupuju vodu

M. D.

09. 12. 2021. u 14:14

PLjEVLjACIMA ostaje da, za piće i pripremu hrane, kupuju flaširanu vodu, dok je pod znakom pitanja da li se voda iz gradskog vodovoda može koristiti za održavanje lične higijene.

ВОДА У ПЉЕВЉИМА И ДАЉЕ НИЈЕ ЗА ПИЋЕ: Грађани до даљњег купују воду

M.Drobnjak

Voda iz celokupnog vodovodnog sistema grada i dalje nije za piće kao ni za pripremu hrane, saopštili su iz DOO “Vodovod” Pljevlja.

Njihova preporuka je da ni voda sa česme izvorišta kod motela Vodice, sa koje se Pljevljaci uglavnom snabdevaju pitkom vodom, se ne koristi za piće, jer pojedini parametri odstupaju od vrednosti koje su propisane pravilnikom.

-Na osnovu preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore, voda iz celokupnog vodovodnog sistema grada i dalje nije za piće kao ni za pripremu hrane. Može se samo i jedino koristiti za tehničku upotrebu jer na osnovu preliminarnih podataka iz prvih uzorkovanja i u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, postojalo je blago odstupanje parametara koji se odnose na kvalitet vode. Vodovod je 04.12.2021. godine samoinicijativno u sklopu svih aktivnosti uzorkovanja vode uzeo uzorak vode sa javne česme kod motela Vodice. Prema dobijenim rezultatima mikrobiološki parametri odstupaju od vrednosti koje su propisane pravilnikom. Preporuka našim sugrađanima je da istu ne koriste za piće, kazali su iz Vodovoda uz napomenu da izvor kod motela Vodice nije ni u kakvoj povezanosti sa postrojenjem Pliješ i sa akumulaciji Otilovići tako da se ni u jednom trenutku nije dovelo, niti se može dovesti u pitanje povezanost istog sa problemom koji se nedavno dogodio na akumulaciji Otilovići.

Podsećanja radi prošle nedelje došlo je do manjeg ekološkog incidenta na akumulacionom jezeru Otilovići, odakle se dio vode koristi za gradski vodovod. Tom prilikom na površini jezera pojavila se mrlja.

Još uvek nije poznato šta se izlilo u jezero a naknadno je saopšteno da su predstavnici Službe zaštite i spašavanja uz pomoć i instrukcije predstavnika Instituta za javno zdravlje očistili jezero.

Pljevljacima ostaje da, dok plaćaju vodu iz gradskog vodovoda, istu za piće i pripremu hrane, kupuju flaširanu. Ostaje pitanje da li se  voda iz pljevaskih vodovoda,nakon incidenta na akumulaciji ali  i zbog činjenice da je često, usled padavina ali i intervencija na dotrajaloj gradskoj mreži mutna, može koristiti i za održavanje lične higijene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri