PREPORUKA ZA LISTU UNESKA: Bokeljska mornarica će se naći na listi nematerijalnih dobara

Novosti online

15. 11. 2021. u 20:59

BOKELJSKA mornarica dobila je preporuke Evaluacionog tima Uneska za upis reprezentativnu listu baštine čovečanstva.

ПРЕПОРУКА ЗА ЛИСТУ УНЕСКА: Бокељска морнарица ће се наћи на листи нематеријалних добара

Foto Predsedništvo Srbije

To će biti formalno potvrđeno u decembru, na 16. sednici Međudržavnog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Bokeljska mornarica je prvo nematerijalno kulturno dobro koje je Crna Gora kandidovala za upis na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

O vrednosti i kompleksnosti tog kulturnog nasljeđa govori 273 saglasnosti koje je trebalo pribaviti u pripremi Nominacionog dosijea Bokeljske mornarice.

Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vekova tradicije lokalne zajednice Boke.

Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu 2017. godine, kada je formirana Radna grupa. Predstavnici Radne grupe učestvovali su u radu Skupštine Bokeljske mornarice, na kojoj su članstvu organizacije prezentovali Nominacioni dosije. Podrška lokalne zajednice nominaciji ostvarena je i prikupljanjem saglasnosti predstavnika Bokeljske mornarice, ali i šire lokalne zajednice Kotora i Boke Kotorske, koje predstavljaju sastavni dio Nominacionog dosijea. U ovom procesu prikupljene su 273 saglasnosti, koje svjedoče o vrijednosti i značaju ovog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

Nakon predaje Nominacionog dosiaje za upis Bokeljske mornarice na UNESKO listu usledila je faza evaluacije od nadležnih UNESKO tela.

Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZMEĐU MEMŠE I SAKALE, IZMEĐU KLASIKE I MODERNOG: Dobro poznati lanac koji garantuje ugodan odmor i dobru uslugu