NOVA-STARA DIREKTORKA: Francuskinja Odri Azule ponovo izabrana za šefa UNESKO

Tanjug

09. 11. 2021. u 21:54

DOSADAŠNjA generalna direktorka UNESKO (UNESCO) Odri Azulej danas je reizabrana na tu funkciju nakon glasanja predstavnika 193 države članice.

НОВА-СТАРА ДИРЕКТОРКА: Францускиња Одри Азуле поново изабрана за шефа УНЕСКО

Foto Predsedništvo Srbije

Ona je prvi put imenovana 2017. godine nakon žestoke kampanje i s misijom da oživi posustalo finansiranje rada te organizacije nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio UNESKO da je antiizraelski nastrojen i odlučio da se Amerika povuče iz organizacije, prenosi Rojters.

UNESKO je osnovan neposredno nakon Drugog svetskog rata s idejom da se zaštiti zajedničko kulturno nasleđe čovečanstva i poznat je po označavanju i zaštiti značajnih arheoloških i prirodnih lokaliteta, od ostrva Galapagos do grobnica u Timbuktuu.

Većina aktivnosti UNESKO nije praćena kontroverzama, ali rezolucija o tome kako treba štititi verske objekte u Jerusalimu je bila osetljivo pitanje zbog kojeg su se SAD i povukle iz organizacije optuživši je za antiizraelsku kampanju.

U trenutku napuštanja UNESKO Vašington je dugovao 542 miliona dolara na ime članarine.

Međutim, Vašington trenutno preduzima oprezne korake ka ponovnom pridruživanju UNESKO, potvrdili su novinaru Rojtersa dobro upućeni diplomatski i kongresni izvori.

Američki zakon, inace, zabranjuje finansiranje bilo kojeg tela UN koje je prihvatilo Palestinu kao punopravnog člana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)