CRNOGORSKI ZVANIČNIK: Zbog delta plus soja u Hrvatskoj očekuje se novi porast obolelih od virusa korona

Tanjug

06. 11. 2021. u 00:11

NOVI mutirani oblik korona virusa, koji je nazvan delta plus, verovatno će izazvati porast broja novozaraženih, izjavio je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

ЦРНОГОРСКИ ЗВАНИЧНИК: Због делта плус соја у Хрватској очекује се нови пораст оболелих од вируса корона

Foto Press

Prvi slučaj delta plus soja virusa korona zabeležen je u susednoj Hrvatskoj.

- Sada kada je hladnije građani više borave u zatvorenim prostorima pa je veća mogućnost transmisije virusa. Za očekivati je veći broj obolelih, uz činjenicu da nastupa novi podtip Delta Plus, za očekivanje je i za strahovanje od novog porasta obolelih - kazao je Galić, gostujući u emisij Mreža.me na Televiziji Crne Gore.

On je saopštio da je 54 odsto punoletnih građana vakcinisano prvom dozom, 51,5 odsto sa dve doze, a sa tri doze 3,2 odsto. Galić je naveo da su studije pokazale da imunitet, nakon dve doze vakcine, opada posle 4-5 meseci i apelovao na građane da se vakcinišu i trećom dozom. On je rekao da vakcinisane osobe mogu da budu prenosioci viurusa, ali u mnogo manjoj meri nego nevakcinisane, a samim tim i proces koji bi nastao kod njih kraće traje, tako da je mogućnost transmisije mnogo manja.

Danas je saopšteno da ako se situacija ne poboljša, od 1. decembra moguće je uvođenje obaveznih kovid potvrda za komplentnu javnu upravu, ali i za javni prevoz, tržne centre, poslovne prostore, teretane, prenosi RTCG.

Galić je kazao da trenutne mere nijesu rigorozne kao prošle godine jer sada je dostupna vakcina.

- Građani treba da budu svesni epidemiološke situacije i borbe koju imamo u zdravstvenom sistemu i da učine ono što je najbolje za njih i njihove porodice, a to je da se vakcinišu - poručio je Galić.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!