PROTEST U BARU: "Svi smo mi Ajla"

B. DABIĆ

23. 10. 2021. u 19:10

PROTESTNI skup “Svi smo mi Ajla”, održan je danas ispred Opšte bolnice u Baru, nekoliko dana nakon smrti porodilje Ajle Šukurice – Hot (26).

ПРОТЕСТ У БАРУ: Сви смо ми Ајла

Foto: B. Dabić

Sa protestnog skupa, njen suprug Zlatan Hot poručio je da će porodica biti strpljiva, ali i da očekuju da će istraga koju vrše nadležni organi biti pravična, kompletna i detaljna – od trenutka kada je Ajla ušla u barsku bolnicu do transportovanja u Klinički centar Crne Gore.

- Želimo, kao porodica, da znamo sve detalje. Porodici još nije dostavljena dokumentacija, iako smo to zahtevali. Za sada čekamo da se istraga završi, a nakon toga preuzećemo sve što zakon nalaže - kazao je suprug preminule porodilje za Novosti.

Direktor Opšte bolnice Bar Igor Karišik istakao je da je „sve što je moglo da se učini u ovoj bolnici, učinjeno po principima struke i nauke, ali da, nažalost, nije uspio da se spasi taj mladi život“.

- U svakoj bolnici se svakodnevno odvija borba života i smrti. Uglavnom, život pobedi. Nažalost, ponekad pobedi i smrt. Uzrok smrti u ovom slučaju je komplikacija, koje su u medicine moguće, iako ne znam koliko pravno smem to da govorim. To se dešava i u bolnici Bar, i u drugim bolnicama u državi, okruženju i bolnicama u svetu. Lek koji je ovaj put upotrebljen prvi put je upotrebljen u ovoj bolnici. Sve što je moglo da se uradi, urađeno je - kazao je Karišik.

Direktor barske bolnice kazao je i da mora da naglasi detalj, koji je vjerovatno malo poznat – u ovoj bolnici se godišnje obavi između 600 i 700 porođaja.

- To je tako zbog stope nataliteta koja je pala, a u proteklim godinama je to išlo čak do 1200 porođaja godišnje. Prije 30 i nešto godina je zabilježen jedan jedini slučaj smrti porodilje u ovoj bolnici. To je jedan odličan rezultat i moram, pre svega, to da naglasim. Drugo, mi kao lekari spremamo se dugo, kroz školu, studije, specijalizaciju i dalje usavršavanje, da lečimo ljude i da spašavamo ljudske živote. I to je privilegija koja pripada nama. Ali, isto tako smo i istinoljubivi – mi želimo i zahtevamo od i Ministarstva zdravlja i nadležnih institucija da se osnuje jedna komisija, eksterna, nezavisna, stručna, koja će da utvrdi sve činjenice vezane za lečenje porodilje koja je preminula - kazao je Karišik, dodavši da je komisija bolnice za kontrolu kvaliteta već održala sastanke, uzete su sve izjave, detaljno pregledana istorija bolesti i sva medicinska dokumentacija.

- Siguran sam da je postupano po svim medicinskim pravilima. Danas su nam bili na razgovoru i predstavnici Ministarstva zdravlja, tako da će i oni organizovati eksternu komisiju, koja je dobrodošla i ja jedva čekam da saznam rezultat, a ponavljam – ubeđen sam da je sve urađeno kako treba. U slučaju da bude bilo kakav propust, kao direktor bolnice, ja ću to sigurno sankcionisati - istakao je direktor barske bolnice.

Foto: B. Dabić

On kaže da je upućen u sve detalje.

- Sve sam pregledao. Čak sam i te noći nakon operacije kontaktirao i intervenisao da se nabavi lek, čuo se sa medicinskim direktorom Kliničkog centra, lek koji bi pospešio koagulaciju, i sa dežurnim lekarom, anesteziologom kardiohirurgije da se taj lek pošalje. Kasnije, sutradan, ako me pitate hronološki, lično sam zvao načelnika anestezije da se pacijentkinja prebaci na dalje lečenje u Klinički centar jer je imala problema sa funkcijom bubrega - precizirao je Karišik.

Na pitanje supruga preminule porodilje da li bi to mogao da pojasni njegovoj ćerci koja ima pet godina, dr Karišik je kazao da on nažalost, nema reči utehe.

- Reči utehe za Vašu ćerku i za vas, kao porodicu, nemam, nažalost, i još jednom prilikom želim da vam, i u svoje ime i u ime kolektiva, uputim izraze iskrenog saučešća - kazao je dr Karišik, na šta je Zlatan Hot kazao da on nije znao da joj objasni, a da neće znati ni svojim sinovima, jer nema nijednu informaciju iz bolnice.

- Ne znam zašto je moja supruga preminula - naveo je Hot. 

DR KARIŠIK: NIKOGA NE TREBA OSUĐIVATI, DOK SE NE DOKAŽE EVENTUALNA KRIVICA 

Doktor Karišik apelovao je na kompletnu javnost da se niko ne osuđuje dok mu se ne dokaže krivica, ako ona postoji.

- Ovde imamo situaciju da su, iz ne znam kojih razloga, bolnica i ljekari, pali na loš glas, ali nijednom nije dokazano. I u prethodnim situacijama organizovane su komisije, i sudsko-medicinske komisije Medicinskog fakulteta, koje su saznale da nije bilo propusta u lečenju. Ali, to novinari nisu preneli. Ovo je izuzetno težak posao, izuzetno odgovoran. Komplikacije i problemi su neminovni. To nije nešto što želi bilo ko od doktora i sestara. Naša želja nije da nekome bude loše, naprotiv. Ako postoji bilo kakav propust, ja želim da se to dokaže i da se sankcioniše. Ja želim istinu, kao i vi, i kakva god istina da bude, to treba da se zna. Crnogorska javnost treba da zna i kada je neko kvalitetno lečen, a ne da se krije - naveo je Karišik. 

BARSKA BOLNICA RASPOLAŽE KADROM, ALI OVAKVI SKUPOVI STVARAJU NEPRIJATAN PRITISAK 

Na pitanje da li u ovom trenutku kadra na odelenju ginekologije u Opštoj bolnici Bar ima, dr Karišik kaže da u ovom trenutku, ovo odelenje može da pokriva barsku i ulcinjsku opštinu, ali da se boji da će, zbog ovakve vrste pritiska, ostati bez kadra.

- Ovakvi skupovi izazivaju jedan vrlo neprijatan pritisak. Posao je izuzetno težak i izuzetno odgovoran. Bojim se da će nas ovaj dodatni pritisak ostaviti bez kadra. A dozvolite i da obrazložim. Već sam razgovarao sa doktorkom koja mi je i prije ovog događaja uručivala otkaz, molio je da ostane. Pa sam razgovarao sa drugom doktorkom, koja je želela u prevremenu penziju. Niko ne može da radi pod ovakvim pritiskom. Bojim se, ostaćemo bez ljekara, jer ovakav pritisak – nekoga osuđujete, a niste ni dokazali krivicu. Treba dokazati krivicu, ako postoji, pa tek onda osuđivati - istakao je Karišik.

Nakon slučaja Ajle Šukurice-Hot na društvenim mrežama o navodnim negativnim iskustvima iz ove bolnice govorilo je niz sugrađanki.

Dr Karišik kaže da on na tu temu može da govori samo na osnovu činjenica, a u proteklom periodu pritužbi na rad ovog odelenja nije bilo. Na novinarsko pitanje da li se razmišljalo o pokretanju načina za aninomno ostavljanje prigovora, dr Karišik kaže da on nije za anonimnost, već za transparentnost.

- Mogu da vam kažem da se rezultati ovog porodilišta uklapaju u rezultate drugih bolnica u Crnoj Gori, a verovatno i u okruženju. Pričajmo jezikom činjenica. Kada se činjenice utvrde, reagovaćemo. Iskustvo je lični utisak, ali kada imate činjenice, onda morate reagovati na činjenice. Ako bilo gde postoji neki problem, ja sam voljan da ga rešim - kazao je dr Karišik. 

U OTPUSNOJ LISTI NAVEDENO DA SE SAVETUJE DOJENjE 

Suprug preminule porodilje tvrdi da u otpusnoj listi za novorođenče stoji da je beba dojena četiri sata nakon rođenja, da je laktacija uspostavljena, te da se savetuje dojenje. 

- Ajla nije ni videla svoju bebu, a savetuje se dojenje. To je uvreda za našu porodicu. To je dokument koji je izdala ova bolnica - kazao je Zlatan Hot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!