SUD PRESUDIO U KORIST RADNIKA: Pomorski saobraćaj treba da im isplati 220 hiljada evra

V.V.

21. 10. 2021. u 19:02

NA osnovu presude Osnovnog suda u Herceg Novom, 14 bivših radnika Pomorskog saobraćaja, koji su kompaniju tužili zbog neisplaćenih prekovremenih sati, minulog rada, toplih obroka i regresa u periodu od 2008. do 2017. modine, menadžment je dužan da u roku od osam dana isplati zaostale dugove, odnosno sumu veću od 220 hiljada evra, ili će biti pokrenuta prinudna naplata.

СУД ПРЕСУДИО У КОРИСТ РАДНИКА: Поморски саобраћај треба да им исплати 220 хиљада евра

Foto. V. V.

Predsednik nezavisnog sindikata Pomorskog saobraćaja Ivan Vučinović objašnjava da menadžment ima pravo žalbe Višem sudu.

- Pretpostavljam da će to pravo i iskoristiti, a dug od 220 hiljada, pokazuje šta oni nama godinama nisu isplaćivali i zbog čega smo mi, u stvari, osnovali nezavisni sindikat - kaže Vučinović.

Prema njegovim rečima žalbeni proces zavisiće od Višeg suda, a može potrajati četiri do pet meseci. Nakon toga trebalo bi da usledi isplata, jer je sudski veštak već obavljao procenu.

Podsetićemo, sam Vučinović na Višem sudu ima dve presude. Prema jednoj je potvrđeno da je nezakonito degradiran. Presuda o otkazu vraćena je iz tehničkih razloga. Osim njega, u posebnom procesu, zbog otkaza kompaniju tuže još četiri bivša radnika, a dva za neisplaćena dugovanja.

Kakav je bio odnos menadžmenta prema sindikalnoj organizaciji Pomorskog saobraćaja jano pokazuje podatak da je organizacija ugašena. Radnici koji su se pridružili sindikatu, njih 15, dobili su otkaze.

– Nekoliko njih su tužili firmu, neki nisu hteli da ulaze u te procese, pa su se dogovorili, ali bukvalno za svakoga za koga je saznao da je bio u Sindikatu, dobio je otkaz. To govori o ponašanju poslodavca – ističe Vučinović.

Novinari su povodom ovoga poslali pitanja i nadležnima u "Pomorskom saobraćaju" i čekaju odgovore.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri