OSOBAMA SA INVALIDITETOM PRUŽITI KVALITETNU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU: Jasni zahtevi Organizacije slepih za Vladu Crne Gore

B.Dabić

14. 10. 2021. u 14:55

ORGANIZACIJA slepih za Bar i Ulcinj traži od Vlade Crne Gore da ispoštuje član 25 Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, „koji obavezuje države potpisnice da osobama sa invaliditetom pruže dostupnu, jeftinu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu bez diskriminacije”.

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ПРУЖИТИ КВАЛИТЕТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ: Јасни захтеви Организације слепих за Владу Црне Горе

Foto: B.Dabić

Iz Organizacije slepih za Bar i Ulcinj traže od Vlade da zauzme proaktivan pristup kako bi se obezbedila adekvatna, dostupna i jeftina zdravstvena zaštita za sve.

- Obezbediti sveobuhvatne i jednako dostupne oftalmološke usluge za sve, sa posebnim naglaskom na ranjive grupe - navode iz Organizacije slepih za Bar i Ulcinj.

Organizacija se pridružila obeležavanju Svetskog dana vida.

Svetski dan vida obeležava se u oktobru. 

Cilj obeležavanja Svetskog dana vida je podizanje javne svesti o slepoći i oštećenju vida kao glavnim javno-zdravstvenim problemima, uticati na vlasti kako bi što više učestvovali u određivanju sredstava za nacionalne programe prevencije slepoće i edukovali stanovništvo o mogućnostima prevencije slepoće.

- Svetski dan vida je glavni događaj za zastupanje strategije podizanja svesti o slepoći i slabovidosti "Pravo na vid", a obeležava se svake godine, drugog četvrtka u oktobru - kazao je predsednik Organizacije slepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić.

SVETSKI DAN VIDA

 - Cilj obeležavanja Svetskog dana vida je podizanje javne svesti o slepoći i oštećenju vida kao

glavnim javno-zdravstvenim problemima, uticati na vlasti kako bi što više učestvovali u
određivanju sredstava za nacionalne programe prevencije slepoće i edukovali stanovništvo o
mogućnostima prevencije slepoće. Ovim se danom želi delovati na širu javnost, na porodice obolelih, na sve kojima je potreban pregled vida, na sve koji su oboleli od dijabetesa i drugih bolesti, kako bi se ukazalo na činjenicu da zdravlje očiju zahteva svačiju pozornost, navode iz Organizacije slepih za Bar i Ulcinj. Iz ove Organizacije upućuju apel na ljude da redovno pregledaju oči.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Advokat porodice devojčice koja je preminula zbog nesavesnog lečenja lekara iz Vranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)